33. Släktet - Guillermo Del Toro, Chuck Hogan ...................... 465 s
32. Eclipse - Stephenie Meyer .............................................. 559 s
31. När jag hör din röst - Stephenie Meyer ............................ 452 s
30. 3096 dagar - Natascha Kampusch ................................... 253 s
29. Drömmarnas djup - Hisae Iwaoka .................................. 192 s
28. Agnes Cecilia: En sällsam historia - Maria Gripe ............... 297 s
27. Alla själars natt - Deborah Harkness ............................... 691 s

Totalt antal böcker: 7
Totalt antal sidor: 2909
Antal böcker på engelska: 1
Antal recensionsexemplar: 3


Något jag har märkt nu när jag gått igenom de förra månadsrapporterna är att jag varje månad har läst 7 böcker. Sidantalet har varierat, vissa månader har det blivit tunnisar, andra har varit fyllda av tjockisar - men alltid 7 böcker. Knäppt.

Denna månad blev det många sidor, till min stora förvåning! Men samtidigt har jag ju både spenderat tid hos familjen och utomlands vilket gav mig ungefär 2 veckor av semester för lugn läsning.

Favoriten var helt klart Alla själars natt! Längtar så efter fortsättningen! 3096 dagar var också väldigt bra, Släktet likaså. Egentligen har jag tyckt om alla böcker jag läst denna månad. Ingen besvikelse alls!


          








                  



Jag fick turligt nog precis vad jag ville ha - boxen Uppväxtklassiker! Lycka.

Den innehåller: Alice i Underlandet, Den hemliga trädgården, Pappa Långben, Unga kvinnor och Agnes Cecilia: en sällsam historia.

Omslagen är otroligt vackra och har en härlig textur! Och extra speciellt är det eftersom jag faktiskt inte hade läst en enda av böckerna förut. Nu är Agnes Cecila utläst. Resten sparar jag lite på. Jag har det angenäma problemet att ha alldeles för många böcker som väntar i kö på att bli utlästa. ♥



Fick ni någon god bok som ni önskat er i jul?






Beskrivning från Bokus:


I Bodleian Library i Oxford hittar Diana Bishop av en slump ett förhäxat alkemistiskt manuskript. Hennes upptäckt sätter igång mystiska skeenden och snart hemsöks biblioteket av demoner, häxor och vampyrer.

Mot sin vilja blir Diana indragen i något hon inte kan kontrollera och tvingas erkänna för sig själv att hon blivit förälskad i den som borde vara hennes största fiende - den bildsköne vampyren Matthew som har egna orsaker att intressera sig för manuskriptet.

Alla själars natt
är intelligent skriven underhållning som för tankarna till vampyrgenrens mästare Anne Rice. Som en blandning av Harry Potter, Twilight och True Blood, för en vuxen publik.


Eget omdöme:

Så bra. Så otroligt bra! Det känns lite som Twilight-sagan. Fast för vuxna. Samtidigt har Alla själars natt ett mycket större djup och historia än Twilight.

Något jag tycker otroligt mycket om är att det existerar fyra släkten jämsides: häxor/trollkarlar, vampyrer, demoner och människor. Dock är människorna inte medvetna om alla väsen. De tre resterande släktena är medvetna om varandra men de umgås aldrig med en varelse av annan sort, mycket fördomar och agg skiljer dem åt. Så när häxan Diana och vampyren Matthew börjar umgås blir det problem, för att inte tala om när de faller för varandra.

Harkness är så otroligt duktig på att väva samman bokens berättelse till en hel värld, något som för tankarna till Harry Potter. Vampyrers, häxors och demoners historia vävs samman med huvudhistorien kring Diana, Matthew och skriften.

Precis som med Edward i Twilight reagerade jag på hur Matthew är dominerande. Men samtidigt blir jag inte lika irriterad. Först och främst för att Diana är en självständig kvinna som vågar säga emot och stå för sig själv, men också för att man får veta varför han är sådan. Att vampyrer i allmänhet har en stor beskyddarinstinkt och även för att Matthew är alfahannen som vill försvara sin flock. Det beskrivs som en stor instinkt och dessutom är Matthew 1500 år gammal. Helt galet. Men då kan man förstå kvinnosynen - han har levt i över ett årtusende i patriarkiska samhällen. Att ändra på sig är inte lätt, särskilt inte när man har ett rovdjurs instinkt att "försvara sin hona", men man kan ändå tycka om Matthew - han försöker lägga undan ett årtusende av vanor när han vet att Diana inte alltid uppskattar hans dominerande.

Harkness´ vampyrer, och även andra väsen, känns otroligt trovärdiga. En scen jag kommer att tänka på är när Diana är upprörd och Matthew håller fast henne. Pulsen ökar, obehaget likaså. Allt hon vill är att komma loss. När Matthew släpper henne ber han henne att stå blickstilla. Om hon skulle vända sig om och springa skulle instinkten ta över och hon skulle bli bytet som jägaren måste fälla.

Åh, jag tycker så mycket om alla olika karaktärer! De har alla ett djup, varsin bakgrundshistoria som ger förståelse till deras handligar, ett särdrag och flera dimensioner. De där 691 sidorna försvann fort!



      



Jag blev sur när jag läst klart boken, jag tyckte att den slutade otroligt dåligt och man fick ju inte veta vad som hände sedan. Men sedan läste jag helt nyligen om att den ingår i en trilogi - All Souls, och att fortsättningen kommer i början av 2012. Då förstår jag helt plötsligt slutet. Och eftersom att det kändes så tomt när boken var utläst så kan jag bara säga att jag längtar efter uppföljaren! Förhoppningsvis är den runt 700 sidor den också!


Detta var ett recensionsexemplar från Månpocket - tack så hemskt mycket!


Jag såg dessa böcker på Fuerteventuras flygplats innan vi skulle till Sverige. Och samlaren i mig blev galen över hur snygga de var! Motstod att köpa tills det började brinna i knutarna innan boarding. Och då insåg jag att jag var tvungen att köpa i alla fall en av böckerna. Så Eclipse fick följa med hem!





Det var en ganska kul känsla att ha läst del ett och två på svenska och tredje delen på engelska. Och jag tycker inte att storyn blev mycket bättre på engelska heller. (Därmed inte sagt att historien är dålig, jag börjar verkligen tina upp.)

Eftersom att jag är samlargalen och vill ha en komplett samling så kommer jag fortsätta köpa del tre och fyra i samma svarta pocketversion som jag har de första delarna i, på svenska. Och så får jag ha denna vackra vita och röda version som en liten trofé hemma. Tills jag blir tillräckligt irriterad på att bara ha en bok i den serien, och inte ens den första. Tills jag bestämmer mig för att läsa om på engelska - eftersom jag ju redan läst en bok på det språket..





Så troligtvis någon gång i en suddig framtid så kommer jag ha även den vackra vit/röda engelska versionen hemma i hyllan. Ganska galet - jag har inte en enda bok i två upplagor. Och så kommer dessa böcker, som jag inte ens är helt såld på, få mig att köpa samma historia i olika upplagor.


Well, Jag sa ju att jag ville ha något att samla på.

...






Jag är tillbaka i Sverige efter en fantastiskt fin resa - med mycket läsande vid poolen! Mitt uppe i en flytt är jag nu också och längtar faktiskt efter att komma in i vardagen igen (fast det ju är julhelg nu i och för sig). Och jag längtar efter att bokblogga igen!

Bland flyttkartonger och bestyr kommer det ta ett tag till, men jag har mycket kul att recensera sedan. Ser fram emot att komma in i bokbloggarnas värld igen!







Beskrivning från Bokus:
Drömmarnas djup är en varmhjärtad och gripande berättelse om en flicka som somnar så djupt en natt att hon hamnar på den plats som drömmar kommer från. Hon vet inte hur hon ska ta sig hem men blir erbjuden att jobba i en liten snabbköpsbutik som dykt upp från ingenstans. En butik, där känslor som inte kunnat utryckas, bevaras i burkar, och som besöks av vilsna själar som inte kan lämna drömmarnas värld.


Eget omdöme:
En jättesöt liten historia!

Tecknarstilen passar mig perfekt, lite söt, lite humoristisk. Det jag gillade med serien är att den blandar djupare känslor med plötslig humor - så typiskt manga.

Favoriten är nog de små drömbuden som delar ut drömmar till alla männskor om natten. Och händelserna kring Saturos far, en pojke som är fast i drömlandet, är väldigt roliga! Samtidigt som humorn blandas med allvar.


Något jag också tyckte var himla fint porträtterat är själarna som kommer till snabbköpet.
De försöker minnas vad som hänt dem och man får sedan ta del av deras historia, ofta är de lite sorliga. En annan vacker del är hur människors känslor bevaras i burkar på snabbköpet, och anledningen till det.

Dessutom var det ganska intressant hur Gud togs upp lite som i förbigående här och där, och allra roligast var det att Gud inte var särskilt stel eller korrekt - och han avbildades väldigt roligt också.


                      


Lite humoristiskt extramaterial i slutet var pricken över i:et!

Allt som allt så är det en vacker liten historia med lite sensmoral inbäddat.


Tack till Ordbilder Media för recensionsexemplaret!







Jag som aldrig vinner något har vunnit ett presentkort på 200 kronor från Bokus!
En perfekt present lagom till min födelsedag om två veckor!



Tack!




Jag var på resande fot i 9 timmar men var äntligen framme hos familjen igår. Galet för en liten sketen resa inom Sverige, tar "bara" 5 1/2 timme att resa till Kanarieöarna nästa vecka.. I alla fall så njuter jag av lugnet och läser, läser, läser. Fast jag flyttat hemifrån och föredrar det så är det ändå ganska skönt att kunna bli lite ompysslad!

Just nu plöjer jag igenom bok nummer två i Twilight-serien. Edward är inte med särskilt mycket än så boken är ju bra.. :)

Har som sagt tagit med mig en hel drös med böcker. Lycka.

Denna veckan umgås jag med min familj, nästa vecka åker jag till Kanarieöarna med sambo och veckan efter det flyttar vi till vår drömlägenhet. Jag får passa på att läsa så mycket som möjligt nu!




Kommer nog upp en recension eller två men det kommer nog bli lite glest mellan inläggen.
Mycket på gång!


Tills vi hörs igen!


      



Jag har fått hem många fina recensionsexemplar från generösa förlag de senaste veckorna. Ser fram emot att läsa alla! Det har varit stressigt ett tag och jag har inte haft koncentrationen till att läsa men planerar att ta igen det när jag åker bort om någon dag.

Härligt!

(Har redan läst ut 3096 dagar - jättekul att få hem den i pocketversionen innan den ens släppts! Kändes lite speciellt faktiskt!)



Beskrivning från Bokus:

Piraten och frihetskämpen kapten Mission vandrar djupt in i Madagaskars djungler. Han är på jakt efter en sägenomspunnen lemurart, men konfronteras i stället med mänsklighetens otäcka innersta väsen. Apokalypsens portar öppnas på vid gavel och snart har hela planeten drabbats av en rad fasansfulla farsoter. Slumpens spöke är ett burleskt och svart humoristiskt äventyr där konsekvenserna av mänsklighetens dårskaper dras till sin spets.

William S. Burroughs (1914-1997), homosexuell outlaw och litterär anarkist, var en av 1900-talets mest inflytelserika författare. Slumpens spöke är hans sista roman och en både grotesk och inkännande uppgörelse med kristendomen som virus, eskalerande miljöförstöring och människans fjärmande från naturen och det vilda.





Eget omdöme:
Jag älskar denna bok! Den är fantastiskt hur mycket som får plats på så få sidor.

Att läsa den känns som en utmaning och jag tycker att koncentrationen behövde vara på topp. Historien är bara på 70 sidor, resten är en analys, men det kändes snarare som 170 sidor - eller mer. Den var så fantastisk men samtidigt lite kämpig att ta sig igenom. Jag läste om många stycken för att verkligen uppfatta allt, men jag läste om med glädje! Även efter att jag läst ut den tog jag upp den för att läsa om särskilda stycken och citera den sönder och samman för min sambo.

Detta är ren intelligens i bokformat.

Kronologin är inte uppenbar. Mycket uppfattas mellan raderna, men det finns också många och långa fotnoter. Fotnoter som lyfter historien snarare än avbryter och hackar upp den, som jag personligen kan tycka att fotnoter gör annars.

Apokalyptens portar öppnas och alla möjliga farsoter släpps lös och sprider sig över planeten. Dessa sjukdomar är helt fantastiskt beskrivna. En av dem är Kristussjukan. I första stadiet får offren bisarra hallucinationer och är övertygade om att de har mirakulösa krafter. Därför springer de omkring och lägger händerna på varenda sjuk och invalidiserad människa de får syn på - något som är farligt på sjukhus där de springer in i operationssalar och förlossningsrum. Detta följs av en våldsam fas där offren anklagar varje människa inom synhåll för att ha förått Människosonen. De drar sig inte för brutalt våld:


"Pastorn offrar ett spädbarn på altaret med motorsåg och stjälper i sig en kalk med blod innan hans lamslagna flock hinner ingripa."





Burroughs tillsammans med Kurt Cobain - ännu en, i mitt tycke, briljant hjärna.



Tredje fasen är sorg, apati och död. Men Burroughs slutar inte där - för de som överlever Kristussjukan är ännu värre. Hundratusentals människor hävdar att de är profeten, den sanna vägen. De värvar lärjungar och sprider sitt budskap. De överlevande delas in i olika undergrupper. Bokstavarna som utövar Kristi ord i praktiken med katastrofal verkan:

"Kristus säger ju att om någon jävel tar hälften av dina kläder, så ska du ge honom andra hälften också. I enlighet med det drar Bokstävarna omkring på gatorna för att leta efter rånare och klär av sig in på bara skinnet så fort de får syn på någon. Många stackars rånare klämdes sönder och samman under högar med halvnakna Bokstavare som alla ville vara först."

En av många briljanta passager är följande: En undergrupp av alla överlevande i Kristussjukan är de Obevekliga förlåtarna. De rusar till gamla fiender för att förlåta dem, en maffiaboss barrikaderar sig i sitt hus på Long Island av rädsla för att en rivaliserande boss ska smyga sig in, sjunka ihop i hans armar och förlåta honom ännu en gång. Kärlek är svaret. Överväldigande, påtvingande, manisk kärlek.

"Dessa beteenden ledde inom kort till en akut brist på fiender, vilket föranledde uppkomsten av Professionell FiendeService: PFS. Ge oss bara specifikationerna så gör våra kvalificerade fiender resten. Håller du på att starta upp en ny religion? En sekt? Ingen kult överlever utan fiender. (...)

Behöver du en personlig fiende? Någon särskild bara för dig? Ja, då är det bara att konstruera den fulländade fienden, allt det du avskyr och allt som avskyr dig, alla små manér, klädesdetaljer, allt det du inte står ut med. (...)
Älska honom eller henne, så får du din gloria."

Många galna och helt bisarra sjukdomar skildras grafiskt, de är surrealistiska men känns ändå inte helt osannolika. Det är fascinerande och skrämmande läsning och i boken döljer sig många relevanta budskap. Analysen i slutet är också otroligt bra, den sätter ord på allt sådant som man känner när man läser och paralleller dras mellan Burroughs idealism och filosofier och Slumpens spöke.






Slumpens spöke har blivit min absoluta favoritbok. Skarp samhällskritik, ideologi, mänsklighetens straff, filosofi.. Boken utmanar intellektet, öppar ögonen och är njutbar att läsa och stimulerar till reflektion. Briljant.


Det här blev en lång recension men jag känner ändå att den inte är tillräcklig! Jag skulle vilja skriva lika många sidor som boken har. Jag kan inte göra den rättvisa. Men en sak kan jag göra och det är att uppmana er andra att läsa, läsa, läsa! Jag är lyrisk.


Tack så otroligt mycket till Sphinx Förlag för detta underbara recensionsexemplar!




 

26. Hammerfall 2 - Skuggorna i Svartalvhem .............................. 56 s
25. Frukt och djur - Johan Nordqvist, Johan Toorell
24. Slumpens spöke - William S. Burroughs ............................... 86 s
23. Umbra - Elin Fahlstedt ........................................................ 110 s
22. Om jag kunde drömma - Stephenie Meyer .......................... 415 s
21. Zorn & Dirna 1 - Valsverken ............................................... 48 s
20. Hammerfall 1 - Ormens lidande ........................................... 56 s
19. Skuggan från norr - Philip Pullman ....................................... 317 s
18. Insekt: Noveller - Claire Castillon .........................................137 s
17. Själens osaliga längtan - Audrey Niffenegger .........................432 s
16. Lill-Kitty: Iskalla knep - Carolyn Keene ............................... 98 s
15. Kall feber - Jerker Virdborg ................................................ 251 s


Totalt antal lästa böcker: 7
Totalt antal sidor: 1736
Antal böcker av utländska författare: 6
Antal böcker av nordiska författare: 1



          


Antal seriealbum: 4
Totalt antal sidor: 270


Totalt antal lästa sidor i november: 2006


          



Jag är nöjd! Jag fattar inte att jag hunnit med så mycket - jag har jonglerat jobb, praktik och studier denna månad. Dessutom har det varit massor av saker att fixa vid sidan av, och är fortfarande massor kvar. Tack och lov för seriealbum! Lätta att läsa och ger en härlig verklighetsflykt när man inte har tid eller koncentration för att dyka ner i en bok!

Favoriten i listan är Slumpens spöke. En helt fantastiskt underbar bok som jag kommer recensera snart. Älskar! Annars tycker jag att de flesta böcker och album har varit bra eller mycket bra. Och så smög jag in en liten nostalgitripp i form av Lill-Kitty också. En av de få böcker jag inte gav bort..

Besvikelsen har väl dock varit Kall feber. En dystopi på en forskningsanstalt - låter ju helt underbart. Men den var tyvärr ganska platt och inte särskilt spännande.


Så blev min boknovember!