Minnet av en smutsig ängel - Henning Mankell

0kommentarer
Beskrivning från Bokus:
En natt 1904 lämnar den unga svenskan Hanna Lundmark ett fartyg som ankrat i Portugisiska Östafrika. Av en tillfällighet blir hon ägare till den största bordellen i huvudstaden Lourenço Marques. Hon fylls av medkänsla för de prostituerade och hon upprörs över hur de svarta behandlas av den koloniala vita minoriteten.Men de svarta kvinnorna värjer sig för hennes försök till närhet. Mötet med Pedro Pimenta, en entreprenör i de vita människornas rädsla, och en våldsam och brutal tragedi tvingar Hanna att bestämma sig för vem hon är och vilket liv hon egentligen ska leva. Steg för steg förändras hon och växer in i en ny och oväntad roll

Mankells roman bjuder på spännande och tankeväckande läsning. Miljöskildringarna imponerar och personteckningen är övertygande... En mycket välskriven och uppfordrande roman. Mankell gestaltar skickligt hur både herren och slaven är insnärjda i en järnbur av ömsesidig rädsla. Men han visar också att gränserna mellan Vi och de Andra trots allt kan utmanas, också när oddsen ser som mest hopplösa ut.
- Svenska Dagbladet
Eget omdöme:
Denna roman är väldigt annorlunda från vad jag brukar läsa men den var väldigt intressant. Att följa unga Hanna i livet, från kalla och fattiga Sverige, på fartyget mot Australien och sedan i Afrika. Kulturkrockarna är många och orättvisorna stora.


Boken berör.
Man lider med Hanna och hennes öde. Historien utspelar sig bara på ett år eller två men livet stannar inte, så mycket kastas framför hennes fötter och Hanna känns tillslut inte längre som den unga flickan som spontant hoppade av vid Afrikas kust. Istället känns hon gammal, livets bördor ligger tungt lastade och hon är helt ensam i ett främmande land.

Man lider också med Afrikas befolkning. Som läsare är ilskan och frustrationen är stor över européerna som tagit över staden och gjort den till sin, som förslavat befolkningen och tydligt markerat vem som är "herre". Hanna är en av de få ljusa människorna i boken, resten är mörka. Tjänare, prostituerade på bordellen, arbetare, slavar. Detta är också en bok om dem. Om deras vardag, deras styrka i tvånget av underkastelse.


       Jag kan verkligen rekommendera Minnet av en smutsig ängel! Främst för att det är en bra bok med väl utarbetad handling, samtidigt som man indirekt får ta del av den afrikanska befolkningens liv under tidigt 1900-tal. Det är en skildring om en ung kvinna från Sverige men man får med sig så mycket mer kunskap och insikt om rasism och ondska, men även om medkänsla och förståelse.Tack till Leopard förlag för recensionsexemplaret!

Kommentera

Publiceras ej