Legend - Richard Matheson

0kommentarer

 

Beskrivning från Bokus:

Robert Neville är den siste mannen på jorden - men han är inte ensam.
En fasansfull farsot har dragit fram och gjort att resten av mänskligheten - män, kvinnor och barn - har muterat och förvandlats till fruktansvärda, nattlevande varelser som törstar efter Roberts blod.

 

Hopplösheten i Roberts liv är total, ändå förmår han inte göra slut på det. Han lever sitt liv på det enda sätt han kan: på dagarna åker han runt i det ödelagda Los Angeles och letar efter sina vilande fiender för att ta slut på dem, en efter en, med en påle i hjärtat. På natten barrikaderar han sig i sitt hus och ber om att få se ännu en gryning.

 

Så en dag händer något som stör hans monotoni. Men är det en välsignelse eller en förbannelse?

 

 

 

Eget omdöme:

Det är svårt att skriva denna recension utan att avslöja för mycket. Håll till godo med en ganska vag och svagt osammanhängande recension. Och läsläsläs boken!

 

Robert Neville är länge den enda karaktären i boken men historien blir ändå inte långtråkig och monoton. Det är snarare väldigt intressant att lära känna Neville, hans tankar, grubblerier, och hans dagliga rutiner - och det är också genom honom som man får ta del av vad som hänt med världen.

 

Neville intresserar sig så småningom för vad som har orsakat vampyrismen och för mig är det en ny och väldigt logisk förklaring som läggs fram. Svaret känns inte övernaturligt och taget ur det blå utan istället mycket möjligt.

 

Även om jag inte hade något alls emot att enbart läsa om Robert Neville så var höjdpunkterna helt klart händelserna där han möter hunden vilken han tyr sig till, samt kvinnan han möter längre fram. Historien med hunden skiljer sig väldigt mycket från filmen I Am Legend, och den är snarare tragisk och kort än lycklig-bästa-vän-för-alltid som i filmatiseringen. Överhuvudtaget skiljer sig filmen och boken väldigt mycket åt. Filmen känns nästan som en helt annan historia.

 

Historien utvecklas otroligt bra och det visar sig att alla vampyrer inte alltid är ointelligenta monster. Händelseutvecklingen tar också en helt annan vändning från och med Nevilles möte med en ensam och rädd kvinna. Vem är det verkliga monstret i den nya världen? Och slutet sen. Otroligt bra och överraskande, helt annorlunda mot filmens slut. Jag stängde boken med en klump i magen och många tankar.

 

 

 

 

Jag rekommenderar er alla varmt att läsa Legend! Jag började läsa i tron att boken och filmen var lika men det visade sig vara helt fel. Kan dock säga att även om filmen är bra så är boken faktiskt ännu bättre!

 

Och bokens omslag tillsammans med de svarta kanterna är bara helt underbart!

 

 

Tack till Styxx fantasy för recensionsexemplaret!

 

 

 

Kommentera

Publiceras ej