Jag har ofrivilligt fått mycket mer lästid. Ett förjävligt virus har satt sig i mina luftrör och prognosen är att det kommer sitta där i upp till två veckor till, och jag får inte anstränga mig alls för att undvika att det blir en lunginflammation av hela skiten. Tur då att jag har fått hem två fina böcker att döda tid med!


Dessutom har alla saker till tävlingen kommit hem! Planen var att göra en video men det känns inte helt lockande när jag låter som en blandning av världens hesaste kråka och en pojke i målbrottet. Eller så gör jag kanske det ändå, bara för att jag har längtat så!


I alla fall så startar tävlingen nån gång i dagarna. Det ska bli kul att se vad ni tycker, och jag hoppas att många vill delta!



Återkommer!






Beskrivning från Bokus:

Vädret har varit underligt i flera veckor, och David Drayton tycker först inte att det är något konstigt med dimman som väller in över sjön efter en våldsam sommarstorm. Men ett instinktivt obehag säger honom snart att det som närmar sig inte är någon vanlig dimma.

Tillsammans med sin son och en granne åker David in till stormarknaden, och under tiden omsluts staden av dimman. En rad skrämmande händelser inträffar kort därpå, och stadens invånare inser med stigande fasa att det rör sig okända och dödliga varelser i det ogenomträngligt vita.

David och hans son blir tillsammans med andra invånare som åkt för att handla fast på stormarknaden, och snart bildas olika grupper bland dem. De som vägrar tro på vad som händer, de som helt enkelt kopplar bort hjärnan inför skräcken de bevittnar och domedagsprofeterna, som anser att ett blodsoffer är det enda som kan häva förbannelsen. David tillhör gruppen som instinktivt känner att det enda de kan göra är att försöka fly. Men hur flyr man utan att se, och utan att veta vad för slags fiender som blixtsnabbt rör sig i dimman ...



Eget omdöme:
Detta var en väldigt kort bok och troligtvis är det därför jag känner att allt går så fort. Historien har inte den där makliga och sakliga takten som jag är van vid hos King, där mystiken långsamt vävs ihop och bilden sakta klarnar.

Jag gillar inte att ingen förklaring eller någon ordentlig teori ges till dimman. I boken nämns en militärbas som kanske kan vara anledningen till dimman. Och sen sägs det inte mer. Varför kan basen vara ansvarig, vad gör dem där, varför gör dem det? Inget svar, inga spekulationer.

Så dimman kommer och huvudkaraktären David är fast i en stormarknad med sin son och diverse andra människor. Grupperingar bildas och olika beslut fattas om vad som ska göras, dödsfall sker och allmän panik uppstår mellan ruset av all öl och sprit de häller i sig. Självklart är de inte eniga - förutom på en punkt. Alla monster i dimman måste komma från en reva mellan olika dimensioner. ...Ursäkta? Detta påstående bara kastas ut i en mening och sen är det inte mer med det. Intressant. För om jag skulle råka ut för galna monster som antagligen kommer från en topphemlig militärbas skulle min första tanke vara att de har experimenterat med biologi och av misstag, eller medvetet, skapat dödliga mutationer. Men hey, det är bara jag. Normala människor kanske direkt antar att det är något fuffens med en monsterdimension som tagit över vår värld?

Historien var inget att hurra för, berättartekniken likaså. Och när det är så dåligt kan man inte undgå att förbise den dåliga kvinnosynen. Kvinnorna är antingen enbart sexiga objekt med fast stjärt eller så är de gamla haggor, vilka kan delas in i två kategorier: gamla haggor med ett uns intellegens för att kompensera för bristen på skönhet och ungdom, eller gamla-galna-korkade-farliga-maniska-besatta satmaror.

King har dessutom skapat en riktig gris i David, troligtvis inte medvetet dock. David är fast med sin son, hans fru är troligtvis uppäten, de svävar i livsfara - och han blir tänd på en annan kvinna. "Han måste ha henne", "han skulle ha satt på det där". Så mellan varven av monster och heroiska insatser få man läsa om kåtbockens begär, kvinnans fasta rumpa och hennes gungande bröst. Och självklart smiter de in på ett kontor för en snabbis någon gång i historien. Detta efter att de bara varit fast något dygn eller två. Snabba puckar. Dessutom måste King nästan tvångsmässigt benämna kvinnliga bikaraktärer som sexiga, snygga, fasta, åtråvärda. Vi behöver inte veta att två tonåriga tjejer är snygga, särskilt inte när de bara nämns i en enda mening i hela boken. Det är orelevant.


    



Nej, jag gillar inte alls boken. Historien vacklar och karaktärerna är ytliga och dumma. Och med en så dålig historia märks de dåliga kvinnoskildringarna ännu mer. Det är dessutom något jag märkt av i andra tidiga böcker av Stephen King och jag börjar bli lite anti. Jag är trött på Kings beskyddande och starka män versus de ängsliga och sexiga kvinnorna.






Nu åker jag till Småland en vecka! Med mig har jag en sliten biblioteksupplaga av Pestens tid. När jag kommer hem har jag förhoppningsvis fått hem lite roliga saker som ska läggas upp i en tävling här. Men mer om det då!


Vi hörs!


Jag köper alltid mina böcker på Bokus. De är ofta ett par kronor dyrare, vilket blir en liten summa extra på en stor beställning, men jag kan lita på Bokus! Böckerna kommer snabbt och smidigt hem till mig. Senaste beställningen lade jag dock på Adlibris. Och jag är minst sagt missnöjd. Det tog nära på 14 dagar för böckerna att komma fram och dessutom landade det lilla paketet på Statoil, tydligen bestämde någon att det inte fick plats i brevlådan.. I fortsättningen blir det hederliga Bokus - dessutom kan man ju enkelt bidra till valfri välgörenhet hos dem, se här.


              



Men lite synd är det ändå att inte stödja härliga bokhandlar. Men jag är väl lite för ekonomisk/snål. Jag kan inte förmå mig att lägga till en extra summa på en bok som skulle kunna ge mig ytterligare en bok på nätet. Jag köper gärna så många böcker som möjligt för mina pengar. Samtidigt vill jag inte att våra lokala bokhandlar ska stänga igen heller. Och för att de ska gå runt krävs kunder. Knepigt.



Hur tänker ni? Var köper ni era böcker?



Jag fick 11 frågor från Boken är tankens barn, tack! Jag har sett denna utmaning cirkulera på massor av bokbloggar så jag kommer inte göra 11 egna frågor, alla har väl i princip redan fått minst en utmaning! :)



1. Vilken bok blev din första stora läsupplevelse?

Min första stora läsupplevelse hade jag som 9-åring. Det var jul och jag fick Harry Potter och hemligheternas kammare i julklapp. Eftersom att det var bok två var jag väldigt förvirrad först. Jag kunde verkligen inte förstå vad var en Hagrid var för något. Historien klarnade tillslut och jag blev fast. Jag började älska hela trollkarlsvärlden, och gör det fortfarande. Det är såna böcker som ger mer och mer ju äldre man blir. Dessutom tyckte jag att själva boken var väldigt vacker - typsnittet, de små detaljerna på sidorna i boken, omslaget. Åh. Det var en riktig magisk bok för mig som liten!

     


2. Du får bara läsa böcker av en enda författare för resten av ditt liv - vem väljer du?

Åh vad svårt! Jag skulle vilja säga Stephen King för att han är så himla produktiv. Då finns det ju massor att läsa! Dessutom rör han sig också lite kring olika genrer. Samtidigt är jag inte samma super-fan som innan.. Men jag kan inte riktigt komma på någon annan, och jag har ingen egentlig superfavoritförfattare. Så ja, Stephen King får det bli!


3. Du får ändra slutet på en bok - vilken bok ändrar du och hur?
Flugornas herre. Först och främst skulle barnen inte ha räddats, eller i alla fall inte alla. Jag skulle vilja ha ett slut där brutaliteten hos de små pojkarna hade minskat gruppen ganska rejält eller i alla fall gjort dem lite galna eller allmänt ociviliserade. Sen hade slutet reflekterat kring hur mänskligheten kan förgöra varandra, hur isoleringen på en öde ö kan påverka gruppmentaliteten eller något sådant. Ett tragiskt och tänkvärt slut. För det var vad jag förväntade mig baserat på baksidetexten och andras utsago.

Sen gillade jag inte slutet på Hungerspelstrilogin. Jag tycker att Katniss skulle gått sin egen väg och inte valt varken Gale eller Peeta..


4. Om du skulle få ha en lärare från Hogwarts som lärare, vem skulle du välja?
Pomona Sprout! Hon känns så charmig och mysig. Odling och plantor intresserar mig och det hade varit kul med magiska sådana. Eller kanske Hagrid! Vem älskar inte Hagrid, och dessutom hade det varit kul med magiska djur!

   




5. Om du fick träffa en litterär karaktär i verkligheten, vem skulle det vara?

Jag har verkligen ingen aning. Det finns många fina karaktärer men jag kan inte komma någon som jag verkligen, verkligen skulle vilja träffa. Ingen såndär att uppleva äventyr med eller samtala med över en kopp te.


6. Nämn en bok som du uppfattar som underskattad!
Jag har tänkt på det här ett par dagar men kommer verklingen inte på någon. Eller ja, kanske boken nedan men den är ju inte precis underskattad, de flesta som läser älskar den precis som jag!


7. Om du skulle ge mig ett boktips inför sommaren, vad skulle det vara?
Alla själars natt av Deborah Harkness! Jag tjatar som en galning om den boken men den är ju SÅ bra. Läsläsläs! Dessutom kommer ju uppföljaren i sommar. *hinthinthinthint**läsläsläsläsläs*



    



9. Om du skulle bli placerad i en skräckbok, vilken bok tror du att du har störst chans att klara dig i?

Jag skulle nog inte klara mig särskilt länge alls, oavsett bok. Att läsa om all slags skräck och övernaturligheter är en sak, att möta dem en annan. Bara tanken på att stå öga mot öga med en vampyr får mig plötsligt att bli väldigt kissnödig..


10. Om du skulle skriva en bok, inom vilken genre skulle den vara?
Det skulle vara någon episk fantasy men nära nutid. Lite magi, några konspirationer, lite övernaturligheter. Eller en mörk dystopi!


11. Vilken saga tycker du bäst om?
Det finns en gammal saga som jag läste mycket som liten, dock är boken borta nu. Den handlar om två barn som lockas till skogen/måste gå till skogen för att rädda familjen eller nåt. Sen har jag ett minne om en magisk flöjt, hustomtar och ett skogsrå med hål i ryggen och rävsvans. Väldigt vackra illustrationer som jag kommer ihåg så väl än idag.




      


Dags att sätta tänderna i lite King-material igen! Läste mycket både av Stephen King och Dean Koontz för ett par år sen. Jag tycker deras språk och fantasi är ganska lika.

Och såklart - avslutningen på The Darkest Powers-trilogin! Can't wait.


Så länge är det omläsning av Alla själars natt. Peppar inför fortsättningen som kommer i sommar! Och som vanligt vill jag peppa er att läsa den! Vampyrer, häxor, demoner, gamla handskrifter, anrika college och gamla bibliotek, alkemi, mystik, fantastiska bakgrundshistorier.. Boken har allt! Läs! :)



22. The Awakening - Kelley Armstrong .................. 360s
21. Genom dina ögon - Stephenie Meyer ................ 606s
20. Metro 2033 - Dmitrij Gluchovskij ..................... 478s


Totalt antal lästa böcker: 3
Totalt antal sidor: 1444



Tre ynka böcker. Eller ja, Metro 2033 och The Host var ganska tjocka. Men ändå. En stressad månad reflekteras verkligen i bokantalet!

Metro 2033 var faktiskt riktigt bra även om den tog lång tid att läsa ut. Samtidigt blev den en godbit att dra ut på. Genom dina ögon var faktiskt också ganska bra, recension kommer upp så småningom. På The Awakening likaså.

Inte så mycket mer att säga än pepp på nästa månad!