14. Lilla hjärtat - Sophie Hannah ................................................. 350 sidor
13. I skuggan av ett tecken - Margit Sandemo ............................... 252 sidor
12. Det nionde kortet - Meg Cabot ................................................. 224 sidor
11. Syskonen Baudelaires olycksaliga liv: Den bedrövliga byn - Lemony Snicket .. 261 sidor
10. Ondskans hus - James Herbert .................................................. 251 sidor
9. Du tror du vet allting - Marie Peterson .................................. 189 sidor
8. Sagan om Alice i verkligheten - Christina Björk & Inga-Karin Eriksson ........ 92 sidor


Totalt antal lästa böcker: 7 st
Totalt antal sidor: 1269 sidor
Antal böcker av utländska författare: 4 st
Antal böcker av nordiska författare: 3 st
Nja.
Jag är inte helt nöjd med sifforna denna gång. Jobb och studier har tagit mycket tid och lusten att läsa försvann väldigt länge. Nu i vekcna har den dock kommit tillbaka och jag läste ut nummer 4,5 och 6 på tre dagar! Härligt att komma tillbaka!


Favoriten var nog Alice-boken för alla vackra illustrationer! Besvikelsen i listan är I skuggan av ett tecken, en god idé med dåligt genomförande och otroligt könsnormativa karaktärer..


Det har cirkulerat ett litet frågeformulär ett tag nu på olika bloggar. Tanken är att man ska svara på frågorna med en boktitel ur sin bokhylla. Kul! Så jag vill också gärna testa:


Hej!

Du tror du vet allting
Vem är du? Förnuft och känsla
Hur önskar du att du kunde vara? Sagan om Alice i verkligheten
Vad gör du helst en ledig dag? Låt den rätte komma in
Beskriv ditt favoritdjur. Flugornas herre
Hur ser du ut? BlondeBeskriv ditt humör idag. Lilla stjärna
Vad är viktigast i ditt liv? Svindlande höjder
Vad är helt oviktigt för dig? Pappersväggar
Beskriv en plats du trivs på. Edens bakgård
Beskriv något du tycker är vackert. Den svarta opalen
Vad längtar du efter mest just nu? Sommarbarn
Vad längtar du inte alls efter? Fatta eld


Ja, det där med flugorna är väl inte helt klockrent..
Men annars så!Trots att jag inte skulle köpa fler böcker på ett tag så hittade jag denna för 15 kronor i en fyndback. Klart att den skulle följa med! Köpstopp gäller inte superfynd..

Jag läste ut den för ca 10 dagar sedan men har inte haft tid till en recension, och ju längre jag väntar desto svårare blir det att skriva en vettig recension. Visserligen recenserar jag inte alla böcker jag läst men denna var en riktigt bra bok som förtjänar lite uppmärksamhet! Så här kommer istället beskrivningen från Bokus och andras omdömen!
_______________________________________________________________

För Alice Fancourt betyder dottern Florence allt. Så det är något motvilligt hon lämnar ifrån sig den två veckor gamla flickan för en stunds avkoppling på ett exklusivt spa - en present från svärmodern Vivienne. Alice övertalar sig själv att Florence är i goda händer hos maken David och det är trots allt bara några timmar hon ska vara borta. Men när hon återvänder till bostaden får hon sitt livs chock: det lilla barnet i vaggan är inte hennes!

Trots Davids protester kontaktar Alice polisen. Kriminalassistent Simon Waterhouse fattar omedelbart tycke för den stackars kvinnan, men tvivlar på hennes märkliga historia. Och hans chef, Charlie Zalier, är övertygad om att hon lider av vanföreställningar orsakade av en förlossningsdepression. David å sin sida är helt säker på att hans hustru antingen ljuger eller har blivit galen och han börjar bete sig alltmer hotfullt. Den enda som inte helt tvivlar på Alices historia är Vivienne.

Tiden rinner iväg och Alice blir mer och mer desperat. Nu måste hon få tillbaka sitt barn - till varje pris.

Lilla hjärtat är Sophie Hannahs kritikerrosade debut som kriminalförfattare. Det är en isande psykologisk thriller om manipulation, ondska och svek - och om hur långt en mor är villig att gå för att rädda sitt barn. Boken är den första, fristående delen i en serie med de två poliserna Simon Waterhouse och Charlie Zalier.Pressröster om Lilla hjärtat:

"Det här är en välskriven och suggestiv thriller med fler vändningar och loopar än en berg-och-dalbana. [...] helt omöjlig att lägga ifrån sig. Jag utmanar er att INTE sträck-läsa!"

                                                                          - Bokhora.se


"Detta kan mycket väl vara årets kriminalroman [...] Ett skräckinjagande mysterium med manipulation, dubbelspel och inte minst ett häpnadsväckande avslöjande - en oförglömlig historia berättad med fantastisk skicklighet."

- The Scotsman

"Hannah ger sig in i kriminalvärlden med en fängslande självsäkerhet. Hennes karaktärer känns levande, berättelsens dubbla perspektiv klarar hon av med stil och upplösningen är genial."

- The Sunday Times

"Skriven med en underbar språkkänsla är detta en utomordentligt otäck thriller [...] Lilla hjärtat är en mycket lovande debut och Sophie Hannah är en författare att hålla ögonen på."

- Andrew Taylor

"Sophie Hannah är en verklig stjärna."

- The Daily TelegraphJag fick en award av Beas bokhylla, tack så mycket! Det hade jag verkligen inte väntat mig som relativt nystartad och liten bokblogg. Awarden kommer med följande regler:


Egenligen är jag inte så hemsk mycket för sånt här men detta är ett väldigt kul sätt att sprida bloggar och visa uppskattning. Så självklart vill jag stödja det!


Okej. Då ska jag välja fem bloggar. Svårt! Jag har inte botaniserat särskilt mycket i universum av bokbloggar än. Så därför har jag helt enkelt hoppat runt bland bloggar på Bokbloggar.se. Dessa var de jag fastade för!


1. Bokmilaskogen - Älskar namnet! Jättetrevlig och vilsam design och många kategorier. Sånt gillar jag. Kommer helt klart återkomma.

2. Alwildas grymma boktips -  En kul blandning av diverse bokrelaterat och roligt med boktips för yngre barn!

3. Collaget - En biblioteksblogg i Göteborg. En annan känsla än en personlig bokblogg men den får vara med för massor av roliga lästips i arkivet! Mer biblioteksbloggar åt folket!


4. Beroende av böcker - Jättekul inledning i headern som jag känner igen mig i. Och jag känner verkligen igen mig i detta inlägg! Ny blogg att följa!

5. Och såklart, en blogg jag faktiskt följer regelbundet: Schitzo-Cookie!Tack igen för awarden. Jättekul! Och så fick jag nya bloggar att följa på köpet!


Så rolig liten sak - en läsdagbok! Den här bloggen är en ju sorts läsdagbok men en boknörd måste ju ha en tjusig bok som läsdagbok också!


Boken är inbunden och har linjerade sidor, läsband och är indelad i olika kapitel, bland annat: Böcker jag har läst, Några böcker jag tar med mig till en öde ö, De sämsta böcker jag har läst, Böcker jag önskar att jag skrivit själv.. etc.
När jag var yngre skrev jag faktiskt ner titel, författare och sidantal om böcker jag läst i en vanlig anteckningsbok men den blev sådär sliten som kollegieblock blir och är försvunnen sedan länge. Men den här kan ju förvaras snyggt i bokhyllan bland andra böcker. ♥

Jag har klickat hem en!
Finns här!

Kikade in hos Schitzo-Cookie och läste om en bokrea. Självklart var jag tvungen att kika lite. Och lämnar sidan efter en jättestor bokbeställning och tre julklappar.


Jag har länge velat köpa böckerna om Syskonen Baudelaires olycksaliga liv, men de kostar närmare 100 kronor stycket - och de är 13 stycken böcker. På rean kostar de runt 25-35 kronor, otroligt mycket bättre. Så nu väntar jag på att få hem 6 av de 13 böckerna!

Jag ser verkligen fram emot att läsa Lemony Snicket´s rika och humoristiska språk. Hoppas i hemlighet på en ny favoritserie.

Åh, jag tycker omslagen är så himla vackra! Det kommer bli så fint att ha dem uppradade i hyllan.Beskrivning:
På ett ensligt beläget gods i Skottland plågas ägarna av onaturliga, oförklarliga fenomen och för att utreda vad som egentligen sker kallar de in experthjälp i form av Daniel Ash. Mötet mellan Daniel och godsägarna ställer allt på ända, i vems eller vads sällskap befinner han sig egentligen i? Mystiken kring godset, dess ägare och Davids gäckande bakgrund gör denna läsning till en vindlande resa in i skräckens boning. 

Eget omdöme ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊
Denna bok var riktigt, riktigt spännande att läsa och jag läste ut den samma dag som jag lånade den från bibilioteket.

Huvudkaraktären Daniel Ash arbetar som en utredare inom parapsykologi och har med sig en stor portion skepsis till det paranormala. Han försöker hitta logiska orsaker till olika fenomen, ofta hittar han dem också i form av konstruktionsfel i byggnader och liknande.

Han kallas till godset Edbrook i Skottland för att utreda spöklika fenomen och möter där en exentrisk familj. Snart börjar skeptikern och realisten Ash utsättas för allt märkligare och skrämmande saker..

Som sagt, boken var så spännande!
När det gäller skräck tycker jag det mesta blir bra och jag reflekterar inte så mycket över trovärdigheten i karaktärerna - oftast utgör deras små nycker eller problem bara ännu en passande bit i en surrealistisk historia. Om man ska analysera lite ändå känns Ash ganska stereotypisk. Som liten var han med när han storasyster drunknade medan han själv överlevde, efter det upplevde han också paranormala fenomen som skrämde honom. Han har skuldkänslor, problem att binda sig, mardrömmar, dricker för mycket alkohol och vill inte ha något med hans mediala förmågor att göra - och ersätter dem med realism och en jakt på att avslöja bluffmakare i den paranormala branschen.

Ash´s egen historia vävs väldigt bra samman med händelseförloppet, och det visar sig också att hans egen bakgrund spelar en stor roll i händelserna på Edbrook.

Trots den lite stereotypa Ash känner jag aldrig att jag stör mig på historien
, vilket beror mycket på invårnarna och händelserna på Edbrook. Boken är dramatisk med många händelseförlopp under de tre dagar och nätter Ash bor på godset. Spänningen och mystiken går inte att klaga på! Jag är ganska mottaglig för skräck och det pirrade i magen ett par gånger. I upplösningen var jag faktiskt tvungen att gå ner i soffan och sitta bredvid min sambo - jag vågade inte läsa mer ensam!

I slutet nystas historien upp och utgången kunde nästan anas. Ändå blev det en riktig rysfaktor när det visar sig att det man trott egentligen var något helt annat.

James Herbert är väldigt duktig i sina beskrivningar
och bilderna blir väldigt tydliga och grafiska. Det är väldigt enkelt att börja fantisera och sugas in i berättelsen. Jag kommer läsa fler böcker av honom!

 Det är svårt att skriva utan att avslöja handlingen men jag kan i alla fall varmt rekommendera boken! Den innehåller det mesta som en riktig spökhistoria på en herrgård i Skottland ska ha!

Äntligen har jag fått tag på en rysare! Jag har letat efter inspiration på internet och fått massor av tips - men sen finns böckerna inte att hitta på varken Bokus eller Adlibris. Vissa författare finns bara på engelska (inte sugen på att läsa engelska just nu i min boksvacka..) eller så finns inga böcker alls av sökt författare!

Jag får tråkigt nog vända mig till biblioteket istället (dock bra för plånboken..) och det är precis vad jag gjort idag. Nu har jag fått hem ett gammalt och slitet exemplar av Ondskans hus, av James Herbert. Originaltitel: Haunted.


Jag håller tummarna för en rikigt bra och läskig historia som kickar igång läslusten igen!
Usch, jag vet inte vad som hänt. Jag har inte plockat upp en bok på två dagar och den senaste veckan har jag bara stöläst i massor av olika böcker utan att fastna. Och med det har läslusten försvunnit totalt.


En bok jag dock gärna vill läsa är nyutkomna Sankta Psyko av Johan Theorin! Kanske kan den råda bot på min boksvacka?


Finns på Adlibris!

Jag känner mig riktigt sugen på att dyka ner i en rejäl skräckhistoria! Saken är bara den att trots att jag älskar skräck så har jag inte läst så mycket i den genren på länge, och har därför ingen aning om vad jag ska leta efter.

Finns det någon riktigt bra skräckis till höstmörkret som ni kan rekommendera?

Beskrivning från Bokus:
1913
En liten flicka hittas ensam och övergiven på ett passagerarfartyg på väg mot Australien. Det enda flickan minns är en mystisk kvinna som har lovat att ta hand om henne. Flickan kallar kvinnan Sagoberätterskan, men nu är Sagoberätterskan spårlöst försvunnen.

1975 På sin ålders höst företar Nell O'Connor den långa resan från hemlandet Australien till England för att ta reda på sanningen om sin familj. Hennes sökande för henne till Cornwalls vindpinade kust och det gamla herresätet Blackhurst Manor, som en gång i tiden ägdes av familjen Mountrachet. Enligt legenden vilade det en förbannelse över familjen.

2005 När Nell dör efterlämnar hon allt till sitt barnbarn Cassandra. Bland tillhörigheterna finns en sagobok med skräckberättelser skrivna av Eliza Makepeace, en författare som på ett mystiskt vis försvann i början av 1900-talet. Testamentet innehåller också ett överraskande arv: ett litet hus som kallas Klippstugan. Huset står på ägorna till en stor lantegendom i Cornwall. Enligt byborna döljer det gamla herresätet mörka hemligheter om en adelsfamilj som för länge sedan bodde där.
Men det är i Klippstugan och dess glömda trädgård som Cassandra kommer hela historien på spåren och även upptäcker sanningen om en liten flicka som för många år sedan hittades övergiven på en båt på väg mot Australien .

Den glömda trädgården är en romantisk, gripande och oavbrutet spännande roman, vars handling utspelar sig på flera olika tidsplan parallellt. Lager för lager avtäcks en sällsam historia som under århundraden påverkat många människors liv.
Omdöme ◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊
Jag hade höga förväntningar på denna bok efter att ha läst hyllande kundrecensioner från Adlibris. Och besviken blev jag inte men inte heller helt uppslukad som andra verkade bli.

Berättelsen innehåller det mesta som jag tycker om: mystik, adelsfamiljer, dramatik och mörka hemligheter. Tidsandan skildras väldigt väl, särskilt Englands tidiga 1900-tal. Boken hoppar mellan tre olika tidsplan men de vävs samman väldigt bra. I vanliga fall tycker jag inte särskilt mycket om att läsa om parallella tider och särskilt inte om dåtiden. Men här blir jag mer intresserad av dåtiden än nutidens sökande efter historien.

Karaktärerna känns väldigt trovärdiga. Jag tycker att deras reaktioner och handlingar speglar tidernas etik och moral, särskilt dåtiden. Samtidigt skildrar historien bland annat en flicka med en vilja att vara sig själv, utanför alla ramar och förhållningsregler som finns i adliga England.

En annan sak som jag tyckte mycket om är hur berättelsen lockade fram fantasin
. Fantasin är alltid igång men just med denna bok kommer jag ihåg bilderna även nu när det var en vecka sedan jag läste. Jag får minnesbilder och känslor av ett ruggigt, småregnigt England, vassa, grå klippor, ett förfallet ruckel långt över ett dimmigt have, en ståtlig herrgård med mörka rum och så vidare. Det är en härlig känsla när miljön påverkar så starkt och hålls kvar i minnet. En stor labyrint på herrgårdens ägor nämndes också ofta i boken, en spännande biroll som jag tyckte mycket om!

Att boken i början utspelar sig i Australien var väldigt roligt, det har jag aldrig läst om förut. De böcker jag läser utspelas oftast i England eller någonstans i ett verkligt eller fiktivt USA.

Trots sina 400 sidor så kändes boken aldrig för lång, den tog snarare slut för fort. Framåt slutet blev jag fast och nästan stressade igenom sidorna för att komma fram i historien snabbare!
Boken får en fyra. Jag blev inte galen i den men det var helt klart svårt att lägga ifrån sig den på kvällarna! Och jag kommer garanterat kolla upp fler böcker av Kate Morton.

Detta var ett rec-ex från Månpocket, tackar!

Provläs här!


Efter ett event med UNICEF (det är ju internationella barndagen idag!) så kikade jag in på biblioteket som hade utrensning. Jag tycker bäst om helt nya böcker men när jag såg denna charmiga bok bland barnsektionen haffade jag den snabbt!Sagan om Alice i verkligheten handlar om Alice Liddell, inspirationen till Alice i Underlandet. Jag har bara bläddrat lite snabbt och vet inte så mycket mer, men jag längtar efter en lugn stund att fördjupa mig mer.

Boken är full av gamla fotografier och vackra illustrationer! Jag vill bara sitta och titta och kika på alla detaljer i en evighet.

Och det allra bästa är att boken bara kostade mig en femma!