7. Den glömda trädgården - Kate Morton    417 sidor
6. Tidsresenärens hustru - Audrey Niffenegger    466 sidor
5. Sarahs nyckel - Tatiana de Rosnay    388 sidor
4. Guldkompassen (Den mörka materian del 1) - Philip Pullman    383 sidor
3. En vampyrs bekännelse - Anne Rice    314 sidor
2. Flugornas herre - William Golding     210 sidor
1. Toffs bok: Med kommentarer av Muham Bentson - Kalle Dixelius
     189 sidor


Antal lästa böcker: 7 st
Totalt antal sidor: 2367 sidor
Antal recensionsexemplar: 1 st
Antal böcker av svenska författare: 1 st
Antal böcker av utländska författare: 6 st

Jag är nöjd med månadens läsning! Fram till mitten av september jobbade jag väldigt mycket och hade ingen tid alls till att läsa men jag tycker att jag tog igen det väldigt bra. 2367 sidor är inte så illa ändå!

En bra blandning av genrer blev det också!



Jag har två fadderbarn i Kambodja och har länge funderat på att skicka dem varsin bok! Böckerna ska vara på engelska och gärna väldigt lättlästa och med många fina bilder. Barnen är båda 13 år gamla och inte särskilt bra på engelska.

Har ni några tips på bra böcker och var jag kan få tag på dem? Gärna klassiska sagor! Jag har funderat lite på Pippi!




För övrigt har de senaste dagarna har bestått av studerande och mycket läsning. Jag använder böcker som ett belöningssystem - när jag har pluggat klart och lämnat in uppgifter så firar jag med lite läsning. Och om jag får högsta betyg på inlämningarna firar jag med att köpa en bok. På så sätt kontrolleras bokköpen lite mer. Annars blir det ju lätt så att man köper lite fler än man hinner med!




Här är ett par av de biografier/memoarer jag läst genom åren! Den sista är mer en bok fylld av unika bilder av John Lennon, men den får vara med ändå. ♥

Jag tycker väldigt mycket om att läsa biografier! Om barndomsåren, uppväxt, tonårstid, kändisskapet, relationer, missbruk.. Det hänger nog ihop med att jag är intresserad av psykologi och hur uppväxten påverkar det vuxna jaget. 

Ofta läser jag flera olika biografier om samma person
för att få en nyanserad bild. En biografi skriven av en kär barndomsvän är inte likadan som en biografi skriven av en arg ex-fru till exempel.


Tycker ni om biografier?




Idag damp det ner två recensionsex från Månpocket i postlådan, tack så väldigt mycket! Det gjorde faktiskt hela min dag. Jag har varit sjuk hela veckan och haft rent av skittråkigt och mått åt helvete. Då kommer två fina böcker som en riktig humörhöjare!




Böckerna är några som jag ser mycket fram emot att läsa: Nattvandraren av Andrew Taylor och Den glömda trädgården av Kate Morton.



Jag tycker att det svenska omslaget till Den mörka materian-trilogin är himla fint men det är lite tråkigt med samma bild i olika färg på alla tre böcker.

De engelska omslagen från förlaget Laurel Leaf Library år 2003 är en favorit!
Olika men ändå i en matchande serie.









Beskrivning från Bokus:
Lyra är en ung en flicka som växer upp bland de lärda på Jordan College i Oxford. En dag hör hon en viskad konversation om en ovanlig partikel som hittats långt upp i norr, vilken har förmåga att knyta samman hela universum.

Lyra blir snart indragen i ett nervpirrande äventyr, som innefattar skumma vetenskapsmän som kidnappar barn, den charmfulla, sköna och olycksbådande Mrs Coulter, intelligenta isbjörnar, härar som drabbar samman i polarmörkret, vänskapligt sinnade häxor och deras motsats. Och så "alethiometern", guldkompassen, en magisk sanningsmaskin. Lyra inser till slut att utgången av hennes äventyr kan innebära mer än liv eller död för henne själv.

 


Omdöme ◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

Boken var mycket mörkare och ibland mycket mer brutal än jag förväntat mig, något som faktiskt bara gjorde historien bättre. Jag hade förväntat mig ett äventyr för tidiga tonår baserat på märkningen 15+. Men den känns helt klart som en trovärdig vuxenbok. Ett spännande äventyr som inte blir alltför orealistiskt eller lyckligt.

Jag tyckte väldigt mycket om de skiftande miljöerna och händelserna i boken - Oxford med dess kyliga akademiker, Norden med pansarbjörnar, fria och sammanhållna zyjenare, udda platser, hemliga sällskap, häxor, äventyr.. Boken utspelar sig på många olika platser med många olika karaktärer men det blir aldrig särskilt rörigt eller ryckigt i handlingen. Varje plats och händelse får ta sin tid och det gör att man känner att man upplever hela resan från England till Norden, och platserna däremellan, ordentligt.

Konceptet med en daimon tycker jag också mycket om. En daimon är en slags demon som är kopplad till en människas själ. Denne reflekterar bland annat sinnesstämningen hos sin människa, och varje daimon antar formen av ett djur. En människa utan en daimon är otänkbart och fruktansvärt och liknas vid en levande död. Berättelsen kring daimons känns väldigt välarbetad och genom resans gång får man veta mycket om dem då de spelar en stor roll i historien.

Huvudpersonen Lyra är bara elva år men jag tycker hon känns mycket mer vuxen. Hon är en envis individ med stark vilja, hon är skarpsinnig och modig. Samtidigt som hon känns ganska naiv som kastar sig ut i diverse olika faror utan att tänka efter särskilt mycket. Jag växlar mellan att uppleva en klok och eftertänksam Lyra och en liten odräglig unge utan impulskontroll. Men det är något som gör boken dynamisk och lite oförutsägbar. Jag känner att jag inte alls vet hur Lyra eller andra karaktärer ska reagera och handla vilket gör hela boken så väldigt spännande att läsa.

Åh, det känns som om man bara skrapar på ytan. Det är så svårt att försöka sammanfatta och recensera Guldkompassen utan att skriva en si sådär femton A4.


Sammanfattningsvis så är boken väldigt, väldigt bra, ett äventyr med mystik som ändå känns väldigt trovärdigt. Jag kommer helt klart köpa de andra två delarna i trilogin!




En femma för en otroligt välskriven historia med fantastiskt härliga inslag av spänning, mystik och vänskap.




Andra recensioner:
Boktorka,

Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay är utläst och jag har börjat på Emma av Jane Austen. Jag har verkligen sett fram emot boken men nu vet jag inte riktigt. Jag är nog inte alls på humör för en Austen just nu. Jag har läst si sådär 100 sidor de senaste dagarna - en otroligt seg lästakt.

Ett försök till, annars lägger jag boken på hyllan för ett tag och börjar på nåt nytt. Fortsättningen på Guldkompassen hade inte varit fel.. 


Tappar ni också helt läslusten för en efterlängtad bok ibland?
Tänk vad humöret styr..



 


I helgen är jag för första gången med i en bokbloggsjerka hos Annika.

Helgens fråga:

Du står och väljer mellan två böcker: den ena har ett fult omslag men ett till synes intressant innehåll, den andra har ett vansinnigt snyggt omslag men boken i sig intresserad dig inte nämnvärt. Vilken bok väljer du?

◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊
Jag väljer helt klart den med intressant innehåll! Jag tycker mycket om fina omslag men väljer aldrig bort en bok på grund av en dålig framsida. Innehållet är ändå viktigare - jag köper böcker för de ska läsas och inte stå och fylla ut hyllan.

Jag är faktiskt mer noga med att de böcker jag köper ska var hela och fina, utan märken eller annat slitage. Som hundöron - det är rena döden för en bok i min hylla.




Delta i jerkan du också!









Jag noterade att Bokus har en liten lagerrensning så jag passade på att klicka hem följande böcker, för endast 19 kronor styck!

I skuggan av ett tecken - Margit Sandemo
Myrrha - Ulrika Kärnborg
Skuggan från norr - Philip Pullman


Jag har precis läst ut Guldkompassen av Philip Pullman och känner att han nog håller på att bli en ny favoritförfattare. Därför ska det bli himla spännande att se om Skuggan från norr motsvarar mina förväntningar.

Myrrha verkar också väldigt intressant, en verklig historia om kärleksaffären mellan arbetarklassens Hannah Cullwick och överklassens Arthur Munby.




Beskrivning från Adlibris:
En av den moderna världslitteraturens främsta och mest lästa romaner. Efter ett flyghaveri kastas en grupp pojkar mellan sex och tolv år iland på en liten ö i Söderhavet. De stiftar lagar, fördelar sysslorna och väljer anförare. Deras tillvaro kan bli paradisisk med rik tillgång på god mat, sol och fullständig frihet från de vuxnas tvång. Men snart tar leken en annan vänding: skräcken kryper över pojkarna, rivaliteten växer mellan ledarna. Det som kunde varit ett spännande sommarlovsäventyr blir en furiös hetsjakt där fruktan och grymhet slår fram och vägen mot undergång ligger utstakad.


♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ Eget omdöme
  ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Flugornas herre - vilken besvikelse denna var! Jag har hört att boken ska vara brutal och hemsk. Att förordet dessutom beskrev det chockerande faktum att barnen började mörda varandra redan efter ett dygn trissade upp förväntningarna ytterligare - att detta skulle bli en obekväm psykologisk resa. Beskrivningen från Adlibris är lika missvisande den - furiös hetsjakt, fruktan, grymhet, undergång. Hmm.. sådär särskilt mycket undergång vet jag inte om jag upplevde.


Barnen kraschlandar med ett plan
och upptäcker att de är helt ensamma på en ö i tropiskt klimat, två ledare väljs senare ut bland de strandade pojkarna och mellan dessa uppstår så småningom rivalitet. Resterande pojkar tvingas efter en tid välja sida och följer slaviskt vald ledare. Så ja, rivalitet och psykologiskt spel som skrivet i beskrivningen. Men jag upplevde inte särskilt mycket brutalitet förrän närmre slutet av boken. Mycket av boken går åt till diskussioner om att hålla eld vid liv och att äta frukt. Och de jagar mer gris än varandra.


Och det där i förordet om att barnen vänder sig mot varandra
inom första dygnet tycker jag inte stämmer alls. Först och främst kan man skönja att första dygnet passerar genom beskrivningar och om det inte räcker för att övertyga så kommer det tidigt en beskrivning i boken om att barnens hår att vuxit långt (innan de problemen börjar) något som är omöjligt inom ett dygn.


*Spoiler*
Boken slutar dessutom vad man kan kalla lyckligt. Efter vad jag läst och hört förväntade jag mig något form av slut där alla barn i princip utplånade varandra eller blev (förståeligt nog) galna på denna öde ö mitt ute i ingenstans.


Nu låter det kanske som om jag längtade att sätta tänderna i en riktig barnmördarbok. (Usch så hemskt det låter!) Usch nej, men jag hade sett fram emot att ta del av en klassiker om ett skrämmande drama och få läsa om vad som kan få unga pojkar till att drivas till mord. Sådan där obekväm och tänkvärd läsning.


Det känns som om jag missat något?
Jag har nog haft fel glasögon på mig men jag tycker inte boken var särskilt engagerande och inte hittade jag några särskilda filosofiska tankar som fick mig att vilja fördjupa mig i diskussion (förutom det självklara med gruppindelning, latent ondska osv).






Den får en trea i betyg. Egentligen vill jag sätta en tvåa men som sagt, det är nog jag som haft högre förväntningar än jag borde.


Andra recensioner:
Annas bokblogg, A fraction of the web






När jag plöjt igenom alla staplar av böcker som väntar här hemma vill jag hemskt gärna läsa 3096 dagar av Natascha Kampusch. Någon som har läst den?

Provläs boken här!









Beskrivning från Bokus: 
Toffs bok utspelar sig i ett Sverige som inte finns än. Det är ett Sverige där Stockholm, förlåt, Ståkkålm, mestadels bebos av förtryckta trashankar som hostar lungorna ur sig i dragiga ruiner.

I detta Ståkkålm bor Toff ensam med sin mamma i ett stenhus i Hornschtull. Han är 25 år och han längtar efter något som han inte riktigt kan fånga. Hans hjärta är stort och hans huvud är fullt av ännu större drömmar.

En dag tar han upp en penna och börjar skriva. Om livet, staden och kärleken. Han vet inte varför, men det känns rätt. Så han fortsätter trevande att skriva, trots att det är förbjudet och trots att han riskerar allt.

Två hundra år senare, år 2460, hittas Toffs manuskript. Det blir snart en av den svenska historiens viktigaste texter. Ett av de fåtal dokument från den kanske mest gåtfulla och sägenomspunna tiden i vår historia den mörka tiden.


Eget omdöme------------------------------------------------------------------------
Boken skildrar väldigt effektivt den subjektiva synen på ett odrägligt liv Ståkkhålm, faran med att skriva och förbudet mot att läsa. Toff vågar ta upp en penna och börjar skriva, och engageras så småningom i fler människor som i hemlighet trotsar förbudet mot litteratur. Tillsammans flyr de söderut och når till slut Bassebäck - ett slags utopia med ett fungerande samhälle utan förbud och förtryck - där läsning och samhällsengagemang uppmuntras.

Toff skriver sin bok på 2200-talet och Muham Bentsons kommentarer skrivs ca 200 år senare, när boken har hittats och hyllats som den enda skildringen av "Dem mörka tiden". Kommentarerna störde mig dock otroligt mycket i början av läsningen. De analyserar vad Toff har skrivit och hoppar in mellan stycken lite här och där. Jag tyckte att de var totalt onödiga och bröt upp läsningen och fokus.

Boken är tidvis dramatisk, främst i slutet. Språket är långt ifrån högtravat och blandar engelska slanguttryck från vår tid med diverse svordomar. Jag tycker att det fungerar väldigt bra och förstärker ytterligare att Toff är en tafatt obildad man i en outbildad era.

Fram till mitten tyckte jag att boken var helt okej, sedan blev den aningen spännande och när jag kom till sista meningen blev jag helt ställd! Den absolut sista meningen ändrade allt, och jag tycker att det är helt fantastiskt att en enda mening kan förändra en hel bok. Boken hamnade i ett helt annat ljus och de där irriterande kommentarerna blev helt enkelt briljanta! Det här är en sådan bok som jag vill diskutera, jag vill vända och vrida på teorier, möjligheter och citat. Jag läser sällan om böcker men Toffs bok är helt klart värd en omläsning från det nya perspektivet!



Boken får faktiskt en femma - inte för att den är ett särskilt litterärt eller språkligt mästerverk, uan tack vare den där känslan som dröjer sig kvar och som gör att man inte kan släppa tankarna på boken. Denna bok har fått en plats på favorithyllan!



Andra utgåvor:




Andra recensioner:
Du är vad du läserDagens bok




Läst 2012

Juli
39. Harry Potter och hemligheternas kammare - J.K Rowling
38. Kiki Strike: Skuggornas stad - Kirsten Miller
37. Ful - Scott Westerfeld
36. En natt på Daemon Hall - Andrew Nance
 
Juni
35. Vampyrens märke - P.C Cast, Kristin Cast
34. The Forest of Hands and Teeth - Carrie Ryan
33. Harry Potter och Dödsrelikerna - J.K Rowling
32. Själlös - Gail Carringer
31. Legend - Richard Matheson
30. Död tills mörkret faller - Charlaine Harris
29. De Utvalda: Tankeläsaren - Kristin Cashore

Maj
28. The Reckoning - Kelley Armstrong
27. Carrie - Stephen King
26. De sex och äventyret på Rockingdown - Enid Blyton
25. Fem söker en skatt - Enid Blyton
24. Pestens tid - Stephen King
23. Dimman - Stephen King

April
22. The Awakening - Kelley Armstrong
21. Genom dina ögon - Stephenie Meyer
20. Metro 2033 - Dmitrij Gluchovskij

Mars
19. Revolt - Suzanne Collins
18. Buffy the Vampire Slayer: Coyote Moon - Vornholt, Byron Cover, Henderson
17. The Summoning - Kelley Armstrong
16. Hungerspelen - Suzanne Collins
15. De ickesynliga - Fredrik Härén
14. En hjärtformad ask - Joe Hill

Februari
13. The Dead Girls´Dance - Rachel Caine
12. Glass Houses - Rachel Caine
11. Frost - Maggie Steifvater
10. Oskuldens tid - Edith Wharton
9. Minnet av en smutsig ängel - Henning Mankell

Januari
8. Nattvandraren - Andrew Taylor
7. Om jag kunde drömma - Stephenie Meyer
6. Staden som slutade andas - Kenneth J Harvey
5. Styggelsen - Amanda Hellberg
4. Aomanjuskogen 1 - Hisae Iwaoka
3. Pappa Långben - Jean Webster
2. Så länge vi båda andas - Stephenie Meyer
1. Mrs Dalloway - Virginia Woolf



 
Läst 2011
 
December:
32. Eclipse - Stephenie Meyer
31. När jag hör din röst - Stephenie Meyer
30. 3096 dagar - Natscha Kampusch
29. Drömmarnas djup - Hisae Iwaoka
28. Agnes Cecilia: En sällsam historia - Maria Gripe
27. Alla själars natt - Deborah Harkness


November:
26. Hammerfall 2 - Skuggorna i Svartalvhem
25. Frukt och djur - Johan Nordqvist, Johan Toorell
24. Slumpens spöke - William S. Burroughs
23. Umbra - Elin Fahlstedt
22. Om jag kunde drömma - Stephenie Meyer
21. Zorn & Dirna 1 - Valsverken 
20. Hammerfall 1 - Ormens lidande
19. Skuggan från norr - Philip Pullman
18. Insekt: Noveller - Claire Castillon
17. Själens osaliga längtan - Audrey Niffenegger
16. Lill-Kitty: Iskalla knep - Carolyn Keene
15. Kall feber - Jerker Virdborg


Oktober:
14. Lilla hjärtat - Sophie Hannah
13. I skuggan av ett tecken - Margit Sandemo
12. Det nionde kortet - Meg Cabot
11. Syskonen Baudelaires olycksaliga liv: Den bedrövliga byn - Lemony Snicket
10. Ondskans hus - James Herbert
9. Du tror du vet allting - Marie Peterson
8. Sagan om Alice i verkligheten - Christina Björk & Inga-Karin Eriksson



September:
7. Den glömda trädgården - Kate Norton
6.Tidsresenärens hustru - Audrey Niffenegger
5. Sarahs nyckel - Tatiana de Rosnay
4. Guldkompassen (Den mörka materian del 1) - Philip Pullman 
3. En vampyrs bekännelse - Anne Rice
2. Flugornas herre - William Golding
1. Toffs bok: Med kommentarer av Muham Bentson - Kalle Dixelius

____________________________________________________________________

Ett ytterst litet antal av alla de böcker jag kan komma ihåg att jag läst från januari 2011 och framåt, i oberoende ordning:
 
28. Pappersväggar - John Ajvide Lindqvist
27. Lilla stjärna - John Ajvide Lindqvist
26. Människohamn - John Ajvide Lindqvist
25. Låt den rätte komma in - John Ajvide Lindqvist
24. Den blå dagboken - James A Levine
23. Blonde - Joyce Carol Oates
22. Nattens barn - Traci Lords
21. Harry Potter och Halvblodsprinsen - J.K Rowling
20. Harry Potter och Den Flammande Bägaren - J.K Rowling
19. Harry Potter och De Vises Sten - J.K Rowling
18. The Cobain Dossier - Martin Clarke, Paul Woods
17. Cirkeln - Mats Strandberg, Sara Bergmark
16. Svindlande höjder - Emely Brontë
15. Jane Eyre - Charlotte Brontë
14. Förnuft och känsla - Jane Austen
13. Enhet - Ninni Homqvist
12. Nattvakt - Kit Whitfield
11. Edens bakgård - PC Jerslid
10. Revolt - Suzanne Collins
9. Fatta eld -Suzanne Collins
8. Hungerspelen - Suzanne Collins
7. Emma Hartes hemlighet - Barbara Taylor Bradford
6. Agnes Grey - Anne Brontë
5. De profundis - Oscar Wilde
4. Sommarbarn - Katerina Janouch
3. Den svarta opalen - Tamara McKinley
2. Ödets hav - Elisabet Nemert
1. Minnen av John Lennon - Yoko Ono





Välkommen till mitt personliga bibliotek!


Här kommer det upp recensioner och diverse som har med böcker att göra. Jag älskar skräck och dystopier men drömmer mig även gärna bort i mysiga klassiker om bahytter och engelsk överklass.


För övrigt älskar jag vintage och utomjordingar.


Nå mig på:  [email protected]