De senaste dagarna har jag haft en gigantisk längtan efter allt som har med Harry Potter att göra. Jag har tjatat på min sambo om filmerna, jag har fastnat framför Behind the sceenes på Youtube innan jobbet, längtat ihjäl mig efter att läsa de böcker jag inte har. (Jag äger faktiskt bara tre av böckerna, och inte ens böcker i följd, vilket är ganska knäppt med tanke på hur jag (precis som de flesta) fullkomligt älskar serien.)
 
Idag fick det vara nog. Eftersom att en nätbeställning inte skulle komma fram tillräckligt fort gick jag till närmsta bokhandel efter jobbet. Och inhandlade Harry Potter och Dödsrelikerna. Jag har bara läst denna bok en enda gång, som lånebok från biblioteket runt 2008. Alltså nästan 4 år sedan.. Skämskudde.
 
 
 
 
 
Nu är det bara jag, sängen och boken som kommer existera de närmsta dagarna. Tur att man är ledig.
 
 
 

 

 

Beskrivning från Bokus:


Att vara Alexia Tarabotti i det viktorianska London är inte det lättaste. För det första har hon ingen själ. För det andra är hon redan tjugofem år och fortfarande ungmö ett faktum som inte blir bättre av att hon är rejält kurvig, frispråkig och värst av allt halvitalienska. Men detta är bara början på Alexias problem. Döda vampyrer, alldeles för stiliga varulvar och hemliga sällskap är snart vardagsmat och frågorna hopar sig: Är hennes själlösa förmågor verkligen en tillgång? Vem är fienden egentligen? Och viktigast av allt: Finns det te?

Själlös är den första delen i serien om den själlösa Alexia Tarabotti och utspelar sig i ett alternativt London i slutet av 1800-talet, där vampyrer och varulvar är en del av samhället. Det är en ångande steampunk-roman fylld av spänning, romantik, humor, luftskepp, bläckfiskar och bakelser.Eget omdöme:

Själlös är en sådan bok som jag förtjust sträckläste. Men några böcker senare kan jag inte riktigt komma ihåg vad som hänt, och absolut inte hur den slutade. Jag har fått gå tillbaka och kika i pärmarna för att friska upp minnet.

Något som i alla fall verkligen tilltalade mig var hur boken är skriven med humor. Ofta smålog jag under läsandets gång. Huvudkaraktären Alexia Tarabotti passar inte alls in i mallen för en dam - korrekt, artig, förtjusande och formbar. Därför uppstår också många roliga situationer och repliker.

Dessutom var det väldigt tillfredställande att läsa om droskor, luftskepp, grevinnor och artiga konversationer. Tidsandan är mycket väl beskriven, och man både förfasas och underhålls av societetens stränga etikettsregler och svala artighetsfraser. Karaktärerna har också ganska udda och roliga namn, och de benämns med titel vilket var väldigt charmigt och tidstypiskt. Miss Hisselpenny, Lord Ankeldama, professor Lyall - hur kan man inte tycka om det?

En negativ aspekt med Själlös är allt tjat om kläder! I början tyckte jag om att läsa om spetsbrodyrer, silkeshandskar och underkjolar. Men det blir snart tröttsamt då varenda person Alexia möter ska beskrivas in i minsta detalj..

Själlös är ju inte bara en bok om en halvitaliensk etikettsbrytande dam utan handlar också om varulvar och vampyrer.
Det var intressant att läsa hur dessa har blivit en accepterad del i samhället. De är avdramatiserade och som läsare känner jag att fokusen inte ligger på att de är övernaturliga monster som gömmer sig i skuggorna, utan att de är individer med olika personlighetsdrag vilka bidrar till samhället.
     Som sagt, jag sträckläste. Men boken lämnar inget riktigt avtryck hos mig ett par veckor senare, så att skriva denna recension var ganska svårt. Trots det kommer jag nog läsa bok nummer två - även om jag inte kommer skynda mig till närmsta bokhandel.

Ett stort plus för de svarta kanterna, mycket snyggt!Tack till Styxx fantasy för recensionsexemplaret!
Oj oj, det var över 60 personer som deltog och många ville verkligen vinna. Jag önskar jag hade ett pris till er allihopa! Här kommer i alla fall de tre vinnarna i tema-tävling nummer 1: Hunger Games!

    
      

Hunger-Games-tävlingen avslutades igår! Vinnarna kommer dras och presenteras senare i veckan, på grund av många och långa jobbdagar.

Lycka till i lottningen!Beskrivning från Bokus:

In Mary's world there are simple truths. The Sisterhood always knows best. The Guardians will protect and serve. The Unconsecrated will never relent. And you must always mind the fence that surrounds the village; the fence that protects the village from the Forest of Hands and Teeth. But, slowly, Mary's truths are failing her. She's learning things she never wanted to know about the Sisterhood and its secrets, and the Guardians and their power, and about the Unconsecrated and their relentlessness. When the fence is breached and her world is thrown into chaos, she must choose between her village and her future - between the one she loves and the one who loves her. And she must face the truth about the Forest of Hands and Teeth. Could there be life outside a world surrounded in so much death?
Eget omdöme:

Jag gillar, ja ibland rent av älskar The Forest of Hands and Teeth. Jag tycker om Mary, denna karaktär full av personlighet och kampanda, med drömmen om det mytiska havet och den överväldigande kärleken till Travis. Hon är både klok och oresonlig. Stark och svag. Något jag verkligen gillar med henne är hennes förmåga att älska och samtidigt tänka klart. Hennes kärlek är så fantastiskt stark men ändå har hon förmågan att se bortom det rosa skrimret och ta kloka, och ibland svåra, beslut.

Genom läsandet får man en mycket bra bild av hur världen har blivit och hur det inhägnade samhället , där Mary bor, ser ut. De levande döda finns hela tiden i bakgrunden, klängandes och klagandes vid stängslet. Jag upplever verkligen den här postapokalyptiska känslan. Människorna lever sina liv, har sina traditioner och sin tro. Samtidigt som de nästan desperat försöker öka sin population, tvingas ha vaktposter och lever i oro för om stängslet kommer ge vika. Befolkningen är övertygade om att de är de enda människorna kvar på jorden och boken förmedlar verkligen känslan av en inhägnad liten prick mitt i en gigantisk skog full av död.

Systerskapet och den starka tron på en gud var också intressant. Likaså berättelserna om livet före de levande döda och sägnerna som uppkommit sedan dess. Dock förväntade jag mig mer mystik kring systerskaper. Fler dolda hemligheter och konspirationer som skulle uppdagas.

Annars flyter historien på väldigt bra, långsamma och intressanta partier blandas med andan-i-halsen-action. Jag vill inte kalla boken ett mästerverk men jag kan inte riktigt motivera varför - det är något odefinierbart som stör mig. Samtidigt tycker jag ändå att den är just det, ett mästerverk. Boken spelar verkligen på mina känslor. Jag lider med karaktärerna, blir så arg, ledsen, förvirrad och spänd. Det är sällan en bok får fram sådana känslor hos mig. Och därför ger jag boken en femma. Den berör verkligen och för mig är det ett mästerverk.
    
För övrig så älskar jag omslaget jag valde, dock var bokens kvalité inte särskilt bra. Sidorna var vikta på ett sådant sätt att sidorna i mitten inte var fästa vid bokens rygg. Därför trillade också mittens sidor ut när man öppnade boken för mycket. Lite tråkigt.

Annars var det kul med smakprovet på uppföljaren som kom med i slutet. Den kommer absolut köpas!

Rekommenderas!Otroligt kul hur många som deltar i tävlingen! Jag förväntade mig inte så mycket respons!

Jag har spånat på att ha lite olika tema-tävlingar här längre fram med priser som är bokrelaterade men ändå inte är böcker. Som smycken, bokmärken och så vidare. Detta var lite som ett test för att se om intresse finns. Vilket det verkligen gör! Kul!


Som sagt, tävlingen är öppen till nästa måndag.
May the odds be ever in your favor.

Beskrivning från Bokus:

Boken handlar om artonåriga Katsa. Hon lever i en värld med sju kungadömen, där vissa ovanliga barn föds som så kallade "särlingar", med olikfärgade ögon. Ett barn med olikfärgade ögon har en särskild gåva, och föräldrarna måste lämna sitt begåvade barn till landets kung. Katsas gåva är dödandets gåva, så hon har vuxit upp vid kungens hov och utnyttjas som torped. Hon skickas ut på uppdrag att hota, lemlästa eller döda kungens fiender.

Allt förändras när hon möter den unge prins Po, som också är en särling. Han har tankeläsandets gåva. Kärlek uppstår, och tillsammans ger de sig ut för att störta en ondskefull kung. De upptäcker också oanade sanningar om sig själva - har Katsa verkligen dödandets gåva eller är hennes talanger egentligen till för något annat ...? Och hur ska de kunna störta en kung som har gåvan att kontrollera andra människor? 
Eget omdöme:

Detta är en bok som jag velat läsa länge och efter många positiva recensioner har förväntningarna bara blivit högre och högre. Och visst infrias mina förväntningar också till stor del.

Katsa är en spännande och självständig karaktär som är lätt att tycka om. Jag gillar att hon är lite svår, lite tjurig och egensinnig. Hon känns också djup och det är intressant att följa hennes tankar kring sin gåva. Po är också en väldigt sympatisk och karismatisk karaktär. Han är sådär perfekt utan att vara överjordisk. Man kan inte låta bli att favorisera scenerna med honom lite extra. Relationen mellan Katsa och Po är mysig att följa och man bara väntar på ett lyckligt slut så att man nöjt kan pusta ut.

Historien i sig är också bra, dock bygger det upp till ett antiklimax. När slutet kommer efter en lång resa med svåra prövningar är det över på ett ögonblick och man sitter där med glasartad blick och undrar om det verkligen var allt. Det dock sker en del oväntade händelser och spännande vändningar vilket jag verkligen tycker om. Boken känns inte förutsägbar och det blir spännande att läsa vidare.


Dock är jag inte alls nöjd med det ganska öppna slutet, särskilt inte med tanke på att uppföljaren inte alls handlar om Katsa och Po! Historien känns därför ofullständig och det är frustrerande att inte få veta hur det går för karaktärerna man fäst sig så vid.

Men en fyra får boken i alla fall! Det är den värd!


   Som en sidenote så var jag inte helt bekväm med vissa namn, exempelvis Bitterblue och Skye. De kändes ganska töntiga och klyschiga. Men de kanske är typiska fantasy-namn? Namnet Katsa gillade jag däremot, troligtvis för att det påminner så mycket om Katniss från Hungerspelen.


Tack till Semic för recensionsexemplaret!
 


Älskade nya böcker. Det finns inget bättre än att öppna paketet och känna doften av nya, fräscha sidor!

Gargoylen är en bok jag haft span på ganska länge. Nu fanns den inbundna boken på rea för samma pris som pocket. Dock älskar jag pocketversionen och hade svårt att bestämma mig. Men den inbundna vann på att jag sällan köper inbundet och dessutom skulle sidorna vara svarta! Underbart! Tyvärr visade sig sidorna vara vita som snö. Oh well.

Jag läste Guldkompassen förra hösten och beställde äntligen uppföljaren. Spännande.

Och äntligen är det dags att läsa The Forest of Hands and Teeth! Jag älskar omslaget jag valde, helt fantastiskt fint!


Och till sist: första boken i två serier- House of Night och Sookie Stackhouse. Det blir dock mycket vampyrism i och med att jag precis har läst Legend av Matheson och Själlös av Carriger. Återstår att se om jag tröttnar.

Dags för en tävling! Temat är Härmskrikan från Hunger Games, en fantastisk bokserie som troligtvis alla känner till vid det här laget!

Vinsterna är följande:


Två läderarmband.


Två vinyldekaler, en i matt svart och en i silvermetallic. Kan till exempel fästas på mobilen eller favoritkoppen. Min dekal sitter på exempelvis på datorn.


Ett halsband i antikguld, härmskrikan på båda sidor. Lång kedja som kan justeras. Jag beställde faktiskt två halsband att lotta ut men de var så fina att jag var tvungen att behålla ett. Riktigt fina alltså. ♥Tre vinnare kommer lottas fram.
Vinst 1: Halsband      Vinst 2: Armband + dekal      Vinst 2: Armband + dekalTävlingsregler:

1. Lämna en kommentar så är du med och tävlar med en lott.

2. Tipsa om tävlingen på din blogg eller facebook för tre lotter. Klistra in länken i kommentarsfältet så att jag kan se det.


Tävlingen avslutas måndagen den 18:e juni!
Glöm inte att lämna mejl- eller bloggadress så att jag kan nå dig om du vinner!


Jag hoppas att många vill delta! And may the odds be ever in your favor!

28. The Reckoning - Kelley Armstrong .................................... 391s
27. Carrie - Stephen King ...................................................... 245s
26. De sex och äventyret på Rockingdown - Enid Blyton ........... 152s
25. Fem söker en skatt - Enid Blyton ...................................... 154s
24. Pestens tid - Stephen King ............................................... 1172s
23. Dimman - Stephen King .................................................. 214s


Totalt antal böcker: 6
Antal sidor: 2328


Antal omläsningar: 2
Antal lånade böcker: 1


Läste ut sista delen av Darkest Powers-trilogin, vilken var helt okej. Härligt att ha läst ut hela trilogin!

Tre böcker av Stephen King blev det också. Av de tre var Pestens tid allra bäst, dock gillade jag inte någon riktigt mycket egentligen. Jag märker att jag inte riktigt gillar hans tidiga böcker.

Det blev en liten nostalgitripp också! I samband med att jag var i Småland kikade jag igenom lite kartonger och hittade sparade favoriter från min barndom. Jättekul att dyka ner i Blytons värld igen! Dock märkte jag verkligen hur man har utvecklats. Då var det fantastiska böcker på lagom nivå, nu märker man av hur lättläst det är. Mysigt dock!