Jag funderar allvarligt på att läsa Svärdet och spiran. Har läst mycket gott om boken, men samtidigt är jag lite osäker på om det verkligen är min typ av bok.

Och 1077 sidor känns onekligen lite skrämmande. 

Någon som har läst boken? Tankar?


       








 

Beskrivning från Bokus:

Morganville is a small town filled with unusual characters - when the sun goes down, the bad come out. In Morganville, there is an evil that lurks in the darkest shadows - one that will spill out into the bright light of day. For Claire Danvers, high school was hell, but college may be murder. It was bad enough that she got on the wrong side of Monica, the meanest of the school's mean girls, but now she's got three new roommates, who all have secrets of their own. And the biggest secret of all isn't really a secret, except from Claire: Morganville is run by vampires, and they are hungry for fresh blood.





Eget omdöme:
Jag har lite olika åsikter.

Det jag gillar är att vampyrerna inte är supercharmiga vegetarianer a là Twiligth. Men samtidigt är de inte heller lika brutala och totalt alienerade från mänskligheten som vampyrerna i exempelvis Släktet. De är knappast goda men de är inte heller bestialiska monster. De känns realistiska. De har ingen respekt för människorna i Morganville, men varför skulle de när de så uppenbart har övertaget? Jag gillar också systemet med beskyddet. De människor som samarbetar belönas, de som gör uppror förintas. Om vampyrer hade styrt min stad hade systemet nog varit som i Morganville. Håll huvudet nere och orsaka inget trubbel så händer inget dig och din familj. Och glöm inte de regelbunda bloddonationerna..


Jag gillar karaktärerna. Eller i alla fall deras dynamik. Det är något underbart mysigt med fyra vänner som äter chili och spelar tv-spel mitt i en vampyrstad. Som diskuterar strategier och lösningar till problem efter problem efter problem. Jag gillar också hur de kommer varandra så nära och verkligen ställer upp för varandra - även om någon av dem idiotiskt nog kastat sig rätt in i faran.

Och på tal om idioti så kommer jag att tänka på Claire. Jag gillar att hon inte lyssnar slaviskt på vad andra säger men samtidigt blir jag också galen på henne. Hon jagas av både farliga människor och ännu farligare vampyrer men ska bestämt ÄNDÅ gå till skolan eller någon annanstans och utsätta sig själv och hennes vänner för fara. Hur många gånger ska hon misshandlas, hotas och skrämmas från vettet innan hon stannar inne? I princip varje gång hon ger sig ut på gatorna händer det något livsfarligt. Hon kidnappas, ställs inför arga vampyrer, galna tjejer. De kastar syra på hennes rygg, vill bränna henne levande, knuffar henne nerför trappor, vill ha henne som mellanmål. Men vad spelar det för roll? Skolan är viktigare än livet..?


Boken känns lite som en actionrulle. När Claire väl flyttat in i Glashuset och lär sig om stadens vampyrer så snubblar händelserna över varandra. (Mycket tack vare att hon hela tiden envisas med att utmana ödet..) Det blir stora problem och kniviga situationer, och jag undrar flera gånger hur tusan det ska lösa sig. Jag kan nästan inte tro hur många gånger de faktiskt klarar sig från att brännas på bål eller dumpas i en liksäck bakom någon soptunna. Det känns ofta helt omöjligt att karaktärerna ska klara sig men ändå gör de det på något sätt. Och det måste jag ge pluspoäng för - boken är inte förutsägbar.



         




Allt som allt är det mest plus ändå. Jag är glad att jag valde att läsa på engelska. Dock tycker jag att cliffhangern i slutet var väldigt dålig. Himla bra i alla fall att jag köpte en samlingsvolym med de tre första böckerna, det var bara att vända blad och fortsätta på nästa bok!


Jag kan rekommendera samlingsvolymen! Fint inbunden och med snygga röda sidor och ett rött sidenband som bokmärke. Jag är supernöjd!





Trots att jag gillar zombies, har sett många filmer och följer serien The Walking Dead, och är världens fan av Plants vs Zombies, har jag bara läst en enda bok om dem, The zombie survival guide. Det kan vara dags att utöka min referensram lite och därför är jag med i utlottningen av Varma kroppar hos Swedish Zombie!

(Och för att jag vill läsa den nu nu nu, men är för snål för att betala 150+ nu nu nu. Man kan flytta från småland men snålheten följer med.. :))


          



Var med i utlottningen du med! Lycka till!







Beskrivning från Bokus:


Kärlek, passion och fördomar i 1870-talets New York-societet.

I New Yorks societet mot slutet av 1800-talet är de sociala konventionerna och ytan allt. Det unga paret Newland och May är lyckligt förlovade och planerar sitt bröllop. Då dyker Mays omtalade kusin Ellen upp. Ellen står för något helt annat än vad Newland är van vid. Han blir handlöst förälskad i henne och allt ställs på sin spets. Vilken väg ska han välja - ska han följa den väg som stakats ut åt honom eller följa sitt hjärta?




Eget omdöme:

Ingen hit för mig tyvärr. Jag tycker att boken är långsam utan några särskilda höjdpunkter, det finns inget riktigt driv i historien. Jag har många gånger lagt ner den för att sedan tvinga mig igenom ytterligare några sidor.

Språket är perfekt för tidsandan men samtidigt fyllt med krusiduller. Jag märker att jag fort tröttnar på sociala konvenanser och artiga fraser, på middagsbjudningar och ponnyvagnar.

Karaktärerna lämnar inga avtryck hos mig heller. Mycket av deras personlighet måste läsas in mellan raderna eftersom att allt de säger maskeras i långa och artiga utläggningar. Och trots att historien bygger på ett slags stillsamt och hemligt triangeldrama förekommer inga som helst känsloutbrott. Dramat maskeras även det i social anständighet och rådande etiketter.


Man kan hitta ytliga reflektioner över kvinnans ställning, invanda mönster, samhällets normer och etiketter, societetens fördomsfullhet mot det udda, och så vidare. Men de fördjupas inte och det blir aldrig någon riktig diskussion eller något som påverkar historien.



            



Boken är ett perfekt exempel på dåtidens societet och är väldigt fin som en historiebok om sociala regler och normer inom överklassen. Men för mig försvinner läslusten i den ljumma berättelsen och alla dess språkliga krusiduller. Tyvärr.



Tack till Bonnier Pocket för recensionsexemplaret!




Ett värdigt åldrande för gamla böcker är att återanvända dem och skapa vackra konstverk. På så sätt kan gamla gulnande uppslagsverk få nytt liv!

Jag har just beställt hem trycken nedan, och åh var det var svårt att välja..! Jag valde i alla fall tre tryck med Alice i Underlandet samt tre med djurmotiv. Men snygga steampunk-prints och anatomibilder lockade också galet mycket!


Perfekt för oss boknördar som vill pryda våra väggar med bokkonst.


    


    


De finns på min absoluta favoritsida, Etsy!








Beskrivning från Bokus:
En natt 1904 lämnar den unga svenskan Hanna Lundmark ett fartyg som ankrat i Portugisiska Östafrika. Av en tillfällighet blir hon ägare till den största bordellen i huvudstaden Lourenço Marques. Hon fylls av medkänsla för de prostituerade och hon upprörs över hur de svarta behandlas av den koloniala vita minoriteten.Men de svarta kvinnorna värjer sig för hennes försök till närhet. Mötet med Pedro Pimenta, en entreprenör i de vita människornas rädsla, och en våldsam och brutal tragedi tvingar Hanna att bestämma sig för vem hon är och vilket liv hon egentligen ska leva. Steg för steg förändras hon och växer in i en ny och oväntad roll

Mankells roman bjuder på spännande och tankeväckande läsning. Miljöskildringarna imponerar och personteckningen är övertygande... En mycket välskriven och uppfordrande roman. Mankell gestaltar skickligt hur både herren och slaven är insnärjda i en järnbur av ömsesidig rädsla. Men han visar också att gränserna mellan Vi och de Andra trots allt kan utmanas, också när oddsen ser som mest hopplösa ut.
- Svenska Dagbladet




Eget omdöme:
Denna roman är väldigt annorlunda från vad jag brukar läsa men den var väldigt intressant. Att följa unga Hanna i livet, från kalla och fattiga Sverige, på fartyget mot Australien och sedan i Afrika. Kulturkrockarna är många och orättvisorna stora.


Boken berör.
Man lider med Hanna och hennes öde. Historien utspelar sig bara på ett år eller två men livet stannar inte, så mycket kastas framför hennes fötter och Hanna känns tillslut inte längre som den unga flickan som spontant hoppade av vid Afrikas kust. Istället känns hon gammal, livets bördor ligger tungt lastade och hon är helt ensam i ett främmande land.

Man lider också med Afrikas befolkning. Som läsare är ilskan och frustrationen är stor över européerna som tagit över staden och gjort den till sin, som förslavat befolkningen och tydligt markerat vem som är "herre". Hanna är en av de få ljusa människorna i boken, resten är mörka. Tjänare, prostituerade på bordellen, arbetare, slavar. Detta är också en bok om dem. Om deras vardag, deras styrka i tvånget av underkastelse.


       



Jag kan verkligen rekommendera Minnet av en smutsig ängel! Främst för att det är en bra bok med väl utarbetad handling, samtidigt som man indirekt får ta del av den afrikanska befolkningens liv under tidigt 1900-tal. Det är en skildring om en ung kvinna från Sverige men man får med sig så mycket mer kunskap och insikt om rasism och ondska, men även om medkänsla och förståelse.



Tack till Leopard förlag för recensionsexemplaret!





Jag älskar vampyrer. Att läsa om dem. Däremot har jag en helt irrationell fobi när det kommer till att se dem.

Jag har funderat ett tag på att börja titta på Buffy the vampire slayer men det rimmar illa med min knäppa fobi. Istället har jag tankar på att börja läsa serien! Är det något som ni Buffy-fantaster där ute kan rekommendera? Är det samma innehåll som serien, bra historia, god berättarstil osv?




      



Jag vill gärna köpa dessa böcker, samlingsvolymer med tre böcker per volym. Snygga, snygga omslag!




Bokus och Adlibris har öppnat sin förhandsbokning på årets reaböcker!

Tyvärr är det som väntat inte så många av böckerna på min lista som är på rea. Och även om de är det så kickar snålheten in - jag vill inte betala 90 kronor för en inbunden reabok när jag kan köpa två pocket istället..


    

Jag har i alla fall bokat tre reaböcker än så länge: Unholy Ghosts + Unholy Magic och Historiens underbara värld. Beställningssidan lät mig dock inte bekräfta beställningen eftersom att jag hade pengar tillgodo och summan då skulle bli noll. Så jag beställde följande böcker också, inte på rea dock.

Nu är det bara lite synd att jag måste vänta tills efter den 21:e på att få böckerna..


           


GLÖM INTE: Gå via Godhandling.se när ni handlar på Bokus - så bidrar ni till välgörenhet samtidigt! Kostar inte ett öre extra men genererar pengar till valfri organisation!


   



Beskrivning från Bokus:

John Holdsworth lever ett gott liv i 1780-talets London. Han är lyckligt gift, har en liten son och trivs med sitt arbete som mångsysslare inom bokbranschen. Så en dag förändras allt, utan förvarning drabbas han plötsligt av en serie tragedier. Det hela börjar med att hans son och hustru drunknar i Themsen och slutar med att hans företag går omkull.

John är nu helt ruinerad, han har inte ens en egen bostad längre. När han kontaktas av en rik änka som ber om hans hjälp tvekar han inte. Arvodet är generöst, och han har inget mer att förlora. Uppdraget innebär att John ska bege sig till Cambridge, där änkans son Frank studerar. Änkan har fått veta att Frank inte alls är sig lik längre, han sägs ha blivit mentalt instabil och är under läkarvård. Men det är något som inte stämmer. Vad är det egentligen som har hänt Frank?

Då John besöker Franks college förs han i en sluten värld präglad av urgamla traditioner, men också av farliga intriger, oskrivna regler och pennalism. En värld där alla vet vikten av att bevara en hemlighet, och där ett brutalt brott lätt skulle kunna döljas...





Eget omdöme:

Den här boken har allt. Akademiska England, 1700-tal, galenskap, hemliga sällskap, mysterier, ett mord höjt i mystik. Ändå fastnar jag inte. Det känns verkligen att det är en deckare i 1700-tals förklädnad. Och deckare är inte alls min genre.

Jag har svårt att komma ihåg alla karaktärer då alla benämns som mr Efternamn: mr Holdsworth, mr Richardson, mr Oldershaw. Charmigt egentligen men det blir för mycket för min smak. Men inte nog med alla mr, sir och mrs hit och dit - i personligare situationer benämns karaktärerna med förnamn istället. Jaha, vem var vem nu då? Kanske var det svårt för mig att koppla namn till karaktärer eftersom att jag läste boken vid tre olika tillfällen med pauser mellan. Det går säkert bättre om man läser boken i ett streck.


En väldigt bra sak med boken är dock hur den skildrar klassamhället, även om det inte känns riktigt medvetet eller som poängen med historien. Den utspelar sig i överklassens akademiska värld, samtidigt som man även då och då får små glimtar av tjänarna och deras liv.

På Bokus beskrivs boken som gastkramande.
Det skulle jag inte riktigt hålla med om. Ett spöke ska figurera men det får snart logiska förklaringar, likaså den mentala instabiliteten hos en av huvudkaraktärerna. Personligen sitter jag inte på helspänn, ivrigt vändande på bladen. Inget gastkrameri för min del.


      




Jag vill så gärna tycka om denna bok men den faller platt. Konstigt nog eftersom att den har de flesta av de ingredienser som jag tycker om hos en bra historia. Men dialogen griper inte tag i mig, berättarstilen likaså. Egentligen är det inget fel med boken, den är inte dålig. Men överraskande nog är den absolut inget för mig. Omslaget tycker jag däremot mycket om!



Tack till Månpocket för recensionsexemplaret!





Jag längtar så efter bokrean, jag har laddat upp med en farligt lång lista med böcker som jag i stort sett kommer att köpa oavsett om de är på rea eller inte. Jag måste nog dock begränsa mig något, annars kommer jag köpa så många böcker att de räcker året ut! Och så blir det helt stressigt när nya spännande böcker kommer.


Alltså.
Det är inte bra att avhålla sig från att köpa böcker regelbundet, istället blir det ju en megabeställning som ger superångest för att man inte vet i vilken ände man ska börja..



Men i alla fall:


Funderar på Night World-serien, House of Night-serien, The Morganville Vampires.. Kommer bli så många ungdoms-vampyr-romaner-serier-deluxe att jag nog kommer blanda ihop allt och bli helt kollrig! Vilken kan ni rekommendera? Är speciellt sugen på Night World.

      
  

Sen har jag länge velat köpa Frankenstein, Robinson Crusoe och Alice in Wonderland så jag klickar nog hem dem också. För övrigt så älskar jag hur böckerna från Woldsworth Editions passar ihop! De ger ut massor av klassiker och jag vill nog läsa allihop egentligen, eller i alla fall ha dem i hyllan..



      


För att inte tala om följande böcker jag vill köpa! Listan är lång, alldeles för lång.. Finns det någon särskild bok som ni kan rekommendera? Så kan jag börja med guldkornen. ♥


      







8. Nattvandraren - Andrew Taylor ................................. 445s
7. Om jag kunde drömma - Stephenie Meyer ................. 415s
6. Staden som slutade andas - Kenneth J Harvey ........... 508s
5. Styggelsen - Amanda Hellberg .................................. 169s
4. Aomanjuskogen 1 - Hisae Iwaoka ............................. 203s
3. Pappa Långben - Jean Webster ................................. 240s
2. Så länge vi båda andas - Stephenie Meyer ................ 556s
1. Mrs Dalloway - Virginia Wolff ....................................165s

Totalt antal böcker: 8
Totalt antal sidor: 2701

Antal serier: 1
Antal lånade böcker: 2
Omlästa böcker: 1
Recensionsexemplar: 2


(Hann precis läsa ut Nattvandraren innan det blev februari - annars hade det blivit sju lästa böcker precis som alla andra månader!)


Denna månad finns det ingen riktig favorit. Varje bok har sina fina sidor men det var ingen som fastnade egentligen. God läsning men inga stora avtryck.

Jag läste om första delen av Twilight-sagan också. Först skulle jag bara läsa vissa favoritstycken men eftersom att boken är så lättläst flöt det bara på. Nu när man läst ut alla delar är det härligt att gå tillbaka till början, innan allt har hunnit bli komplicerat.

Januari var helt okej! Håller dock tummarna för superbra läsning nu i februari!